De Oude Doos

Loonw. Peltijn Agri – Hansbeke

Met dank aan familie Peltijn.

Voordat alle gemotoriseerde machines op de markt kwam, werd er natuurlijk nog gewerkt met paard en kar, hier zien we het schudden van het hooi met een ‘boerenpaard’ van weleer.

 photo 1.jpg

Een van de eerste maaidorsers bij de Peltijn was een er één die uit het West-Vlaamse Zedelgem kwam. Het was een Clayson M 103 waarmee stichter Daniel Peltijn de granen dorstte in Hansbeke en omstreken.

 photo 25.jpg

 photo 20.jpg

 photo 27.jpg

De eerste trekkers op het loonbedrijf van Daniel Peltijn waren Fendt en Ford. Een kleine glimp van het trekkerpark uit de jaren ’70 zien we op de volgende foto met onder andere een Ford 7600, twee Ford’s en nog vijf Fendt tractoren.

 photo 2.jpg

Rond de wisseling van de flower power jaren ’60 en de jaren ’70 werd er een Goossens bunkerrooier gekocht om de aardappelen te rooien. Voor die rooier hing toen een Fendt Farmer trekker.

 photo 21.jpg

 photo 19.jpg

 photo 6.jpg

Net zoals veel bedrijven werden er toen ook heel wat grondbewerkingen uitgevoerd. Aan het kanaal Gent-Brugge zien we deze Fendt Farmer op de kopakker zijn driescharige ploeg draaien voor hij een nieuwe werkgang begint.

 photo 15.jpg

Naast de Fendt tractoren die hier al goed vertegenwoordigd waren, waren er ook nog Ford trekker op het bedrijf te vinden die nog dagelijks werden ingezet, ook voor het aardappel planten.

 photo 18.jpg

De eerste zelfrijdende hakselaar, was er een van het merk Hesston. Een over populaire Field Queen 7655 was ergens in het midden van de jaren ’70 op het bedrijf gekomen.
Voor het transport van de maïs kwam er toen een Ova silagewagen bij die getrokken werd door een Fendt.

 photo 24.jpg

 photo 26.jpg

 photo 4.jpg

Typisch voor het Meetjesland waren uiteraard de bunkerhakselaars, maar ook de silagetrucks. Bij Peltijn zagen we algauw hun DAF truck uitgerust worden met een Dewa silagebak erop. Tot in de late jaren 2000 reed men nog met silagetrucks van het merk MAN.

 photo pel.jpg

Na de Field Queen kwamen de Claas hakselaars opzetten bij de Peltijns. De Claas Jaguar 690 kreeg als metgezel een Ford trekker met een enkelas Dewa silagewagen naast zich.
Men was toen al trouwe klant bij Dewa, zowel de tandem als de enkelassige, maar ook de oranje als de beige varianten van de bekende silagewagens, waren hier op het bedrijf te vinden.

 photo 5.jpg

Voorts was er ook nog een Ford TW 35 trkker die met een Dewa silagewagen op pad ging.

 photo 22.jpg

 photo 11.jpg

Na al het harde werk in de loonwerken, mocht ook wel eens stoom worden afgeblazen en hun trekkers getest worden op een trekkertrek wedstrijd. De Ford TW 35 en Same Laser mochten hun kunnen eens tonen op locale wedstrijden.

 photo 16.jpg

 photo 17.jpg

Ook het strooien van kalk was een werk doe toen werd uitgevoerd. Dit was een kolfje naar de hand van de Same Laser en een Dewa kalkstrooier, die hier werd geholpen door een Fendt tractor.

 photo 13.jpg

 photo 9.jpg

Grondwerken zijn al sinds jaar en dag een grote activiteit op het bedrijf. Hier worden graafwerken uitgevoert met een Atlas AB 1302 en ook nog hun DAF vrachtwagen.

 photo 8.jpg

 photo 23.jpg

Naast Ford’s en Fendt’s waren dus ook Same trekkers te zien bij Peltijn, deze Laser hing voor de maalderij toen men de foto maakte.

 photo 12.jpg

 photo 14.jpg