De Oude Doos

Landb. Dumortier – Heverlee

Voor de reeks van vandaag zitten we in een prachtig bosachtig decor in het Waalse Hamme-Mille, een gemeente nabij de taalgrens. Het is hier dat de landbouwersfamilie Dumortier uit Heverlee mais aan het oogsten waren.
In het verleden trokken we al eens naar Dumortier en hun prachtige oogst trein.
Wanneer we aankomen is de Hesston 7730, ook wel Jumbo genaamd in de volksmond, al duchtig aan het hakselen.
Met een bunker van ongeveer 13m³ kan hij wel eventjes verder rijden zonder kar ernaast. In deze mastodont zit een Cummins motor van om en bij de 350 pk!
De Dumortiers zijn liefhebbers van het eerste uur van de bunkerhakselaars. Op het erf zijn meerdere ‘Jumbo ‘ hakselaars te vinden waarmee men nog werkt.
Deze hakselaar is er één die uit de hakselvloot van oud-loonbedrijf Vervinckt uit Belzele, die samen met nog twee andere stuks, enkele jaren terug verhuisde naar het Vlaams-Brabantse Heverlee en daar met heel veel liefde wordt verzorgd.

Wanneer afvoercombinatie één op het maisveld verschijnt, dan is daar nog een oude bekend die van bij een Meetjeslandse loonwerker komt. Een Fendt 514C kreeg een silagewagen mee met Claas groene kleur, die eerder dienst deed bij het loonbedrijf van Georges Van De Voorde uit Oosteeklo en enkele jaren terug overgelaten werd.
Na de silagewagen kwam er nog een Fendt Favorit 824 met een Dezeure tandem kipper op de proppen. Naast deze twee afvoerders zorgt een Fendt Vario 818 met vrachtwagenoplegger ervoor dat de mais snel op de hoeve in Heverlee geraakt.