De Oude Doos

Hobbyist Mathys – Herk-de-Stad

In iedere uithoek van ons land zijn er wel mensen te vinden die aangestoken zijn door het Retro haksel virus. Ook de familie Mathys uit Herk-de-Stad heeft het hard te pakken! Zodoende heeft men 2 eigen mais hakselaars, een 1-rijige PZ MH-80 en een 1-rijige PZ MH 90-S. Dit in combinatie met hun eigen oldtimer tractoren en die van enkele vrienden, was dit de perfecte cocktail voor een onvergetelijk retro hakselweekend.

Ook de drie knap gerestaureerde silagewagens,2 Cavero’s en een Albert die moeten dateren van ergens rond 1980, bewijzen hoe fanatiek men hier er mee bezig is. Het is ondertussen dan ook al een 5-tal jaar dat men hier met het hakselen bezig is.

Met Theo Mathys aan het stuur van de Landini 8500 DT die ingespannen stond aan de PZ MH 90-S, zien we al vrij snel dat we hier met een grote Landini fan te maken hebben. Het zit hem dan ook in het bloed, als 14-jarige jonge knaap wist hij zijn vader een nieuwe Landini van 60-pk aan te kopen. Deze heeft er ondertussen al 20.000 uren opzitten! Op een kapotte koppeling en een kapotte derde versnelling na hebben ze hier nooit iets van kosten aan had. Dus goed te begrijpen dat men hier wel enorm tevreden is van het merk Landini. Samen met zijn zoon Edwin Mathys hebben ze dan ook een Landini collectie van maar liefst 5 Landini’s. De meeste van hun Landini’s zijn dan ook oorspronkelijk verkocht geweest door voormalig Landini invoerder Lambert & Cie uit Jambes nabij Namen. Hun Landini 9500 Special en Landini 9500 DT Special zien we dan ook beiden ingespannen staan voor de silagewagens.

De derde silagewagen vinden we terug achter de Ford 4600 van Eddy Raemmakers, die er met volle teugen ook van genoot om mee te rijden onder de pijp. De collectie van de familie Mathys bestaat niet enkel uit Landini tractoren, ook enkele Deutz trekkers hebben ze hier in het bezit. Zoals de knap gerestaureerde Deutz D 80 06 waar Edwin mee op stap was om ermee zijn mestwagen te laten volblazen. Zijn Deutz D 50 06 was dan weer druk aan het hakselen met hun tweede hakselaar, de PZ MH-80. Tot slot zagen we nog een opvallende combinatie mee het veld intrekken, een Fiat 1000 Super van hun goeie vriend Jaak, die op de kipwagen ook nog een vrachtje mais wist mee te nemen.

Aan de rand van het veld vonden we nog een deel van hun collectie terug, echte oldtimerfanaten in hart en nieren hier!