De Oude Doos

Landb. Debyser – Woesten

In het Novembernummer van het magazine De Loonwerker, kon je al kennis maken met de Fiat 1300 Super DT van landbouwer Stefaan Debyser uit Woesten. Dit pareltje uit 1979 nemen we hier nog even verder onder de loep, op het moment dat hij voorop zijn John Deere 550 ronde balen pers kwam te staan.

In 2010 kocht Stefaan zijn 1300 aan, met een klein defect aan de motor. Deze heeft hij eigenhandig vernieuwd met toezicht van Case dealer Eric Vande Ginste uit Elverdinge. Welke in der tijd de zaak van Wilfried Covemaecker had overgenomen en hiermee dus ook wel de expertise van Fiat tractoren heeft.

De trekker is oorspronkelijk nieuw verkocht geweest in 1979 aan een landbouwer uit Duitsland, die deze Fiat in 1980 alweer wist in te ruilen op een zwaardere trekker. Voormalig loonwerker Hugo Vandepitte uit het West-Vlaamse Beveren-aan-de-Ijzer, kwam deze trekker op het spoor en kon deze destijds met maar slechts 500 uren op de teller opkopen. Bij stopzetting van het bedrijf, kwam de trekker opnieuw te koop.

Stefaan zag dan ook zijn kans schoon om de toen al inmiddels zeldzaam geworden Fiat 1300, tot zijn collectie te kunnen toevoegen. De trekker wordt nog vaak gebruikt, aan de AVR aardappelenrooier, cultivator, ronde balenpers, enz. Waardoor hij ondertussen ook al ruim 1500 uren heeft weten te werken voor Stefaan, wat de teller ondertussen op een 8200 uren brengt. Er zijn in al die tijd ook nog nooit geen grote kosten aangeweest. Hij staat zelfs nog in zijn originele lak!

De grootste kosten die werden gemaakt aan de trekker, was het laten aanpassen van de velgen. Waardoor hij nu vooraan op 540/65R28 banden kan staan en achteraan op maar liefst 620/70R42 banden! De standaard R38 banden voldeden niet om al zijn kracht over te brengen. Het maakt de trekker er alleen maar nog imposanter op. Stefaan koestert deze trekker dan ook enorm en terecht!

We kregen echter nog meer dan de Fiat 1300 te zien, ook zijn Fiat 1000 DT en de Fiatagri 100-90 DT kwamen aantreden met een platte wagen. Het laden van deze wagens, gebeurde door zijn nieuwste aanwinst in de collectie, een in nieuwstaat verkerende Fiatagri 80-90. Deze heeft hij van een landbouwer op rust kunnen overkopen en laat hij nu van ze oude dag genieten, door er bijvoorbeeld de balen mee te laden.

Fiat tractoren zijn dan ook Stefaan zijn passie, zijn leven geworden.