De Oude Doos

Landb. Debyser – Woesten

Dat landbouwer Stefaan Debyser uit Woesten gek is van Fiat, dat weet menig Oude Doos kijker ondertussen al wel. Zijn machinepark is dan voor vele Fiat liefhebbers om duimen en vingers bij af te likken. Met een 7-tal trekkers, is zijn collectie ook al niet van de minste. Zeker wanneer je weet dat ze hier nog allemaal in actieve dienst zijn. Deze ronkende motoren kregen sedert vorig jaar het gezelschap van nog een Fiat motor. Echter stak deze ditmaal niet in een trekker maar in een New Holland 8030 maaidorser.

De kleinste telg van de 8000 series, herbergt immers een 5-cilinder Fiat motor. Een mooie aanvulling dus voor de collectie van Stefaan. Deze machine had hij gevonden op een charmante hoeve in Frankrijk. De vorige eigenaar heeft de machine altijd punctueel onderhouden. Het was dan ook ergens met spijt in het hart dat hij de machine verkocht. Eén ding was wel zeker, de maaidorser ging niet aan eender wie verkocht worden! De 8030 moest een goede oude dag hebben en mocht zeker niet afgebroken worden of in het export milieu terecht komen. Maar de landbouwer in kwestie, zag al snel in dat Stefaan Debyser uit het juiste hout gesneden was en dat zijn hart passioneel klopt voor alles wat Fiat aangaat.

Ondertussen was in de voorbije zomer, de machine al toe aan zijn 2de seizoen in Woesten. Om het plaatje compleet te maken werd ook nog een generatie genoot van stal gehaald, om het graan af te voeren. Een prachtige Fiatagri 130-90 nam plaats aan de graankipper, zo stond zijn New Holland TVT 170 er niet alleen voor. In de achtergrond krijgen we ook nog een glimp te zien van zijn Fiat 1000 DT, Fiat 1300 Super DT en zijn Fiatagri 100-90 DT. Van een prachtig decor gesproken!

De maaidorser zelf dateert alreeds uit 1988, maar hij is echter bijna niet te onderscheiden van nieuw. Met de goede zorgen van Stefaan, zal deze machine ook in deze staat blijven voor de rest van zijn dagen. De vorige eigenaar mag op zijn beide oren slapen!