De Oude Doos

Loonw. Spillebeen – Sint-Eloois-Winkel

Met dank aan Maria Vanoverberghe.

Het loonbedrijf van wijlen Firmin Spillebeen kende zijn ontstaan in 1963. Firmin kreeg de smaak voor het loonwerk te pakken bij het loonwerkersbedrijf Decock uit Sint-Eloois-Winkel, toen nog onder de naam van Robert Decock. Firmin besloot daarom ook om op zichzelf te gaan beginnen maar met het respect voor zijn baas. En hij keek dan ook om andere werkzaamheden te gaan uitvoeren dan die dat men bij Decock uitvoerde om zo niet in elkanders vaarwater te komen.

Zijn vrouw Maria Vanoverberghe had het als boerendochter meer voor de serres, maar volgde toch haar man mee in het hele loonwerkersverhaal. Achter iedere man staat dan ook een sterke vrouw.

Een belangrijke activiteit van dit loonbedrijf was toch wel het maaidorsen. De eerste maaidorser die hier verscheen was een Claas Matador. Al snel kwam er een tweede maaidorser bij. Wederom werd gekozen voor het Duitse Claas in de vorm van een Claas Senator.

Hier zien we de Claas Senator toen hij nog nagelnieuw was. Na het laatste van het seizoen te hebben uitgedaan in eigen regio werd deze de baan opgestuurd richting het kustdorpje Schore nabij Middelkerke om daar nog wat te gaan helpen in de oogst die daar altijd wat later start.

 photo 5.jpg

 photo 11.jpg

De eerste trekker van het bedrijf was deze Lister. Dit Engels merk was wel meer bekend omwille van hun stationaire motoren.  Het meerijden in de oogst is voor heel wat mensen ook een vorm van ontspanning, als ook voor de chauffeur van de Lister op deze foto, die toen nog bezig was aan een doktersopleiding.

 photo 3.jpg

De Lister trekker werd enkel ingezet aan de Jagerson graanblazer, omdat deze vrij snel was op de baan.

 photo 4.jpg

Op deze foto zien we de eerste aangekochte echte veldtrekker, een David Brown. Deze werd aangekocht in Nederland en eigenhandig in de nacht naar huis te Sint-Eloois-Winkel gereden.

 photo 6.jpg

 photo 8.jpg

Het persen van het stro gebeurde vervolgens door een New Holland kleine balen pers. Deze werd aangedreven door een tweede aangekochte veldtrekker, een Hanomag Brillant.

 photo 7.jpg

Ook in het voorjaar aan de aalton werd deze Hanomag Brillant ingezet.

 photo 9.jpg

Er werden ook heel wat grondwerkzaamheden uitgevoerd, als ook het laden van bieten werd gedaan. Hiermee werd van start gegaan in 1965, toen nog met een opbouw Thomas kraan achterop de tractor. Al snel kwam er een zelfrijder, om de bieten sneller, in een kortere tijd te kunnen laden. De laatste kraan die werd aangekocht op dit bedrijf is deze Mengele.

 photo 1.jpg

Medio jaren 70 verwelkomde men hier twee ijzersterke beren die werden aangekocht via Jozef Pottie-Borry uit Wevelgem. Deze twee beren waren een Zetor Crystal 100045 en een Zetor Crystal 12045.

 photo 12.jpg

Voor het ploegen had men een 3-schaar Goizin Doucet, hiermee was men bij de eerste op de streek die een 3-schaar ploeg had. Het zaaien van granen gebeurde vervolgens door deze Deense Fiona D-70 zaaimachine.

 photo 10.jpg

De Zetor Crystal 10045 vertrekkensklaar om drijfmest te gaan spreiden met op de voorgrond hun toch wel opvallende Fiat.

 photo 2.jpg

In 1988 werden de werkzaamheden volledig stop gezet door de steeds groter wordende investeringen die gedaan moesten worden en met gebrek aan opvolging. Firmin ging dan ook aan de slag bij houthandel Tivapan – Vanrobaeys uit Izegem. Helaas werd in 1999 het vroegtijdig overlijden van Firmin te betreuren op 64-jarige leeftijd. Met deze reportage brengen we toch weer even de herinneringen aan hem en diens loonbedrijf tot leven.