De Oude Doos

Loonw. Creëlle – Beervelde

Met dank aan de familie Creëlle

Op de eerste foto zien we één van de eerste hakselaars van het bedrijf. Met een trekker, chopper en aanhangwagen trok men de grasvelden op.

 photo cr6.jpg

Ook voor het maaidorsen kon men indertijd bij Creëlle terecht. Met twee New Holland Clayson maaidorsers trok men de wijde streek rond Lochristi rond om granen te dorsen.

 photo cr5.jpg

De eerste zelfrijdende hakselaar die we in het fotoarchief kunnen zien, is een New Holland Clayson 1880. Men startte in het begin van de jaren ’70 met het hakselen van maïs.
Naast de hakselaar zien twee Ford trekkers en een Someca tractor die alle drie Ova silagewagens mee hadden.

 photo cr4.jpg

 photo cr2.jpg

In Beervelde bij Creëlle testte men verschillende merken en type’s van hakselaars. Door de jaren heen was de bunkerhakselaar zeer populair geworden en ook Creëlle bleef niet achter. Na de Clayson/New Holland en andere hakselaars, kwam er ook een Hesston Field Queen 7655 op het toneel. Deze poseert hier met een Fiat 1000 en een Dewa silagewagen.

 photo cr1.jpg

De opvolger van de Hesston Field Queen 7655 kwam ook op het erf van Creëlle. De overpopulaire Hesston ‘Jumbo’ 7730 werd net zoals bij vele Oost-Vlaamse loonwerkers ook ingezet.

 photo cr3.jpg

De Beerveldse loonwerker was bij veel dingen er als de kippen bij, zo ook bij de eerste grootpakpersen. Men begon halverwege de jaren ’70 met het persen van voordroog met een grote pakkenpers. De loonwerker koos voor een Vicon HP 1600 grote pers die hier aan een Fiat 160-90 hing. Deze Vicon pers was toen nog uitgerust met ijzerdraad om de pakken te binden.

 photo cr1-kopie.jpg