De Oude Doos

De Bosschere – Wortegem-Petegem

Voor de eerste reeks in onze Zomer Special 2019 trekken we richting Anzegem. Waar we landbouwersfamilie De Bosschere uit Wortegem-Petegem konden treffen met twee heel knappe Claas Senator maaidorsers. De eerste dateert uit 1971 en rijd door zijn gezegende leeftijd al iets stugger dan zijn iets jongere broer een Claas Senator uit 1973. Beide machines stonden in der tijd er om bekend voor hun grote capaciteit, comfort en een strakke moderne vormgeving. Het strakke plaatwerk zorgde niet alleen voor een mooie uitstraling maar vooral ook voor een veilige afscherming van alle aandrijvingen. Een grote maaidorser vroeg ook een groot vermogen en kon maar liefst beroep doen op zo’n 105-pk uit de 6-cilinder dieselmotor.

Een Valmet 6400 uit 1995 werd meegestuurd met een al even goed bewaarde tandem OVA kipper uit 1979.

Het maaidorsen ging door nabij de ouderlijke hoeve van de familie De Bosschere. Anno 2019 met nog twee zo’n goed bewaarde maaidorsers ettelijke hectaren afrijden is al geschiedenis schrijven op zich. Maar in het verleden werd er hier al wel meer geschiedenis geschreven. Hier langs de Weedries een klein doodlopend straatje te Anzegem, stortte achter de hoeve, op 16 Juni 1944 de Britse Lancaster bommenwerper MG-N JB 455 neer. Na een missie boven Lens en Valenciennes werd de Lancaster uit de lucht geschoten door Duitse nachtjagers. Piloot luitenant Hugh Wallace Thomsom was de enige overlevende van de 7-koppige bemanning.

Hij heeft uit Duitse handen kunnen blijven dankzij de hulp en verzorging van de familie De Bosschere. Men hield hem vier dagen lang verborgen in hun kelder. Terwijl een verdieping hoger Duitse soldaten waren ingekwartierd. Zo kon hij weer op krachten komen en de geallieerden opnieuw vervoegen.

Destijds kon deze piloot overleven dankzij de familie De Bosschere, nu zijn het anno 2019 deze twee Senator’s die hun voortbestaan te danken hebben aan deze familie.