De Oude Doos

Matexpo / Hout- en Bouwbeurs 1971

Met dank aan de familie Verhaeghe.

Matexpo is inmiddels een begrip geworden in de sector. Dit evenement heeft dan ook al een rijke geschiedenis. Welke begon in 1946 toen enkele aannemers uit het West-Vlaamse Harelbeke de handen in elkaar sloegen om een bouwbeurs op te richten met zicht op de wederopbouw na de oorlogsjaren. In 1967 rees Kortrijk Expo uit de grond, de eerste editie in deze nieuwe expo gebouwen werd georganiseerd in 1969 onder de naam Hout -en Bouwbeurs. In 1986 werd de huidige naam geïntroduceerd, MATEXPO.

We nemen even een korte kijk op de Expo Hout -en bouwbeurs 1971. Het voormalige Cavero had toen in der tijd een prachtige en uitgebreide stand met als blikvanger in hun gamma de Cavero dumper hier achter een Carraro 7500 trekker. Deze dumpers waren toen verkrijgbaar van 5.5 tot 9 kubiek. Ijzersterk waren ze en dat mocht je letterlijk nemen met een staalplaat dikte van zo’n 6 mm. Met eveneens indrukwekkende 2500/28 vliegtuigbanden eronder. Ook de vlaggen van bouwmaterialen Mestdagh uit Tielt zag je van ver.

Eveneens hun aaltonnen en kippers werden er geëxposeerd. Met hier in de achtergrond een Cavero S 650 , een 9 kubiek grote kipper. Eveneens de Fiat groep was er aanwezig.

Een indrukwekkende RVV dumper. RVV stond voor Riemens Van Vooren. Een samenwerking tussen het Nederlandse mechanisatie bedrijf Riemens ( wel beter bekend van de Riecam bietenrooiers ) en het loonbedrijf Van Vooren uit het dorpje Westdorpe. Je kon er kiezen voor een voorbouw op basis van een Belarus MTZ-50 of een Belarus MTZ-80. Vandaar dat je deze dumper ook via Max Buyck uit Anzegem kon verkrijgen als Belarus invoerder.