De Oude Doos

Hobbyist de Smet – Kerkhove

Klein maar dapper!

Voor alle duidelijkheid hebben we het hier over de machinerie natuurlijk. En niet over Brecht de Smet uit Kerkhove, wie een gepassioneerd Massey Ferguson liefhebber is. Hij heeft dan op een manier ook van zijn hobby zijn job kunnen maken, door aan te slag te gaan als technieker bij de Massey Ferguson dealer BEEL uit Wortegem-Petegem.

Vorig jaar werd de Massey Ferguson collectie van Brecht uitgebreid met een heel bijzondere machine, namelijk deze Massey Ferugson 30. Een 4-cilinder Volkswagen benzinemotor maakt de machine draaiende. De machine verkeerd nog altijd in een prachtstaat met zelfs nog de originele oude stickers van de firma Beel.

De maaidorser dateert al uit 1972 en heeft jaren dienst gedaan als proefveld maaidorser bij zaden Clovis Matton te Anzegem, tegenwoordig een onderdeel van Limagrain / LG Seeds Belgium. Hier, bij Clovis Matton zou men een drietal dergelijke dorsers gehad hebben voor hun proefvelden.Tegenwoordig worden de proefvelden gedorsen door een Wintersteiger Delta proefveld maaidorser. Ook deze machine kwam even piepen en kijken hoe zijn oude voorganger het deed.

Om destijds als proefveld maaidorser te dienen, was er hiervoor niet al te veel veranderd aan de machine. Een apart losbuisje aan de zijkant van de graantank, om op zakken te kunnen aftrekken en de kleine beschermplaat achter de graantank is nog een restant van de opgebouwde compressor die er opstond. Hiermee werd via verschillende leidingen alles inwendig uitgeblazen tussen de testen op twee verschillende proefvelden door. Een eenvoudig maar goed bedacht systeem!

Niet alleen de maaidorser was hier een blikvanger, ook de afvoercombinatie was er eentje om duimen en vingers bij af te likken! Een perfect gerestaureerde Massey Ferguson 135 van zo’n 46-pk ligt voorop de al eveneens perfect gerestaureerde Cavero S 606 kipper met bouwjaar 1979.

Een klein maar knap team aan het werk hier en dit alles is nog mogelijk dankzij de goede zorgen van Brecht!

 

De kleine maar dappere Volkswagen benzinemotor.