De Oude Doos

Internationale Werktuigendagen 1999

Met dank aan Niels van der Boom.

Op 25 -en 26 September 1999 vonden voor de 24ste keer de Internationale Werktuigendagen plaats, dit toen voor de derde maal op rij te Oudenaarde. Wat sedert 1995 dus een vaste stek is geworden hier langs de Axelwalle.

Heel wat hectaren bijeen hier. Je had er toen een demostratie oppervlakte van zo’n 120 hectare verspreid over 60 demovelden, verder dan nog een 80 hectare voor statische tentoonstellingen en nog een aanvullende 4 hectare voor de paviljoenen -en infostands. Ook niet onbelangrijk was er nog 35 hectare voorzien voor de parking voor de tienduizenden auto’s van de vele bezoekers.

Op deze vele hectaren werden zo’n 170 verschillende machines en een 160-tal trekkers getoond. Goed voor samen een totaal van 20.000 pk bij de trekkers en nog eens een 8000-pk bij de vele zelfrijders. Nog meer duizelingwekkend waren de cijfers van het kapitaal. Wat ruim 1 miljard Belgische franken bedroeg ofwel zo’n slordige 25 miljoen Euro!

Voor de officiële opening stonden onder andere de heren voormalig minister van Landbouw en Middenstand Jaak Gabriëls en oud Werktuigendagen voorzitter Walter Vandepitte in.

Er was ook aandacht voor ambiance tussen het serieuzere werk door. Zaden Advanta Belgium organiseerde er de Miss Mais 2000 verkiezing. De winnares mocht er toen de mais brochure van het volgende seizoen opfleuren. KWS pakte dan wederom groots uit met een heus Maisdorp van zo’n 7 hectare. Met country -en westernmuziek, rodeo, mechanische stier en huifkarren. Ook opvallend was de actie van Belgisch fabrikant van laarzen Bekina, men organiseerde er een Internationaal kampioenschap laarswerpen. Het CLO in samenwerking met Phytofar organiseerde op hun beurt wedstrijden verpakkingsmateriaal reinigen. Verder kon je zondag in de grote tent van de Werktuigendagen genieten van optredens van Armand Schreurs toen beter bekend als Boer Firmin, Wendy Fierce en SCHA-NA.

Voor het eerst was er ook een beurs van het Vlaams Agrarisch Erfgoed ; met oude landelijke ambachten en vaardigheden, genetisch erfgoed, oude gebruiken, materieel -en kennispatrimonium en streekeigen producten.

In 1999 viel er dus heel wat te zien en te beleven hier op de Internationale Werktuigendagen te Oudenaarde.

Een Agrifac Big Six VS een Agrifac ZA 215 EH bietenrooier.

  Capaciteit in de bieten had je wel met twee van deze Agrifac Big Six bietenrooiers.

Landbouwer en loonwerkerschauffeur Frans Debode uit Lendelede was trots dat hij ook hier in Oudenaarde zijn kunnen mocht demonstreren, met zijn vaste combinatie van zijn werkgever loonwerken Vandemaele uit Lendelede. Een Deutz-Fahr Agrotron 120 voorzien van een Gilles loofklapper en een Gilles rooier.

Rupsen in opmars, deze Claas Lexion Terra Trac behoorde toe aan loonwerken De Pourcq A & R uit Astene nabij Deinze.

Een stoere combinatie stelde Deutz-Fahr er tentoon met deze Deutz-Fahr Agrotron 260 voorzien van een Pöttinger cultivator en een vier paar stevige banden. Met een vermogen van 260-pk was deze dan ook één van de zwaarste en meest opvallendste trekkers aanwezig.

Ook het Belgische Gilles was er van de partij met een Gilles bietenlader.

Een New Holland TX 65 Plus.

Loonwerken Destoop uit Deerlijk was er aanwezig met deze opvallende verschijning. Een Claas Xerion voorzien van een Holmer bietenopbouw.

Ook John Deere demonstreerde er hun maaidorsers, deze hier werd uitgerust met een Geringhoff Rota Disc.

Een Lamborghini Premium 1060 met een Flexi Coil cultivator en een Vogel & Noot kopeg.

Paardenkracht was er zeker genoeg aanwezig, zeker met trekkers als deze Ford / New Holland 8670.

Loonwerken Geert Vanhove uit Wingene was er ook aanwezig met een Fendt Favorit 515 C en een DEWA silagewagen.

De 15.000ste editie van de Claas Jaguar, in een opvallend jasje.

Italiaanse power met deze Same Rubin 150 aan een Lemken Kompator.

Een West-Vlaamse Delvano achterop een New Holland M100.

Een JCB Fastrac 2135 4WS met een mooie opbouw van een Hardi veldspuit.

Ook deze JCB Fastrac was er aanwezig met een Kuhn HR 6002 kopeg.

Loonwerken Godefroid van Oudenaarde plaatste zijn Steyr 9145 voor een Kongskilde Vibroflex cultivator.

Een Claas Challenger 95E van zo’n 194-pk aan een Lemken ploeg. Een niet alledaags zicht wat hem ook veel belangstelling opleverde.

Een Same Antares 130 II aan een 8400 liter aalton van Joskin.

Ag-Chem Europe het voormalige Kurstjens uit Grubbenvorst was er toen ook aanwezig met hun gamma. Waaronder deze Terra-Gator 2104.

De Terra-Gator 2104 kon je ook verkrijgen met een dumper opbouw.

Een Fendt Farmer 309C met een Rabe cultivator.

Een John Deere 7710 en een 6810 broedelijk naast elkander opgesteld.

Een New Holland M160 nam plaats aan een Strautmann mestwagen, naast zich een John Deere 6910 voor een Joskin silagewagen.

De Ropa Euro Tiger.

De Holmer Terra Dos T1.