De Oude Doos

Loonw. Ripatrac – Koekelare

De Case / International familie draagt Rik Pauwels van loonwerken Ripatrac op handen. Zijn trekkerpark bestaat dan ook uitsluitend uit David Brown, International en Case trekkers. Twee hiervan zien we ditmaal in de luzerne oogst. De Case / International 956 XL werd ingespannen tussen een Mortl frontmaaier en achteraan in de hef een Kuhn schijvenmaaier.

Luzerne is een oogst die meer en meer aan bekendheid en populariteit wint. Een uitstekend voeder voor melkvee, aangezien het percentage eiwitten ten goede komt. Het is eveneens een bijzondere vrucht om te oogsten, na een 6-tal weken kan er al reeds opnieuw gemaaid worden voor een volgende snede.

Belangrijk is dat de plant zo goed mogelijk intact blijft , veelzijdig keren is daarom niet aan de orde. Daarom verkiest men hier om de luzerne na het maaien, ook nog eens te gaan pletten. Een oud gebruik maar één die de luzerne wel ten goede komt, zo blijven de gemaaide stengels en hun blaadjes intact maar is de ‘waslaag’ er toch wat af.  Om deze bewerking toe te passen werd de David Brown 1390 op smalspoor banden geplaatst zodat hij over het zwad kan rijden en drijft hij een Gallignani pletter aan. Om het gewas goed door de pletter te trekken, dient er wel in tegengestelde richting van het gemaaide gewas gereden te worden.

Een bijzonder machinepark in een bijzonder gewas!