De Oude Doos

Landb. De Clercq – Van Deynze – Ursel

OPGELET EVENEMENT! Dit was de aankondiging die er op 11 Augustus langs de weg te lezen was op weg naar de militaria beurs Wings and Wheels te Ursel. Maar dit kon evengoed een aankondiging geweest zijn voor het dors gebeuren dat ging plaats vinden ten huize Brecht De Clercq. Want deze hobby landbouwer sloeg samen met collega Stefaan Van Deynze de handen in elkaar om de oogst binnen te halen. Dit mooie gebeuren kon op heel wat belangstelling rekenen van buren en vrienden. Zelfs vanuit de lucht werd men gespot door de piloten van de Victors, die in formatie overvlogen ter gelegenheid van Wings and Wheels.

Ook collega landbouwer Willem De Beir kwam al reeds zien of er kon geharkt worden. Loonwerker Walter Claeys dacht al een stap verder en kwam al gedag zeggen samen met zijn Manitou en een pakkenwagen. Kwestie van vooruitziend te zijn!

Brecht zette voor het dorsen een fraaie Claas Columbus uit 1963 in. Het was een taaie om op gang te krijgen, maar eens hij draaide was hij niet meer te stuiten. Hij werd dan ook op de hielen gezeten door Stefaan, wiens nog als nieuw uitziende Claas Consul de achtervolging inzette. Beide maaidorsers waren destijds op de markt gebracht om dienst te doen op landbouwbedrijven en niet zozeer bij loonbedrijven. Het waren maaidorsers uit de grote middenklasse maar met het comfort van een grote zelfrijder.

Om de twee maaidorsers bij te benen voor het graan afvoer, stonden twee afvoercombinaties paraat. Een John Deere 310 en nog een John Deere 2850, welke een prachtige OVA kipper bij zich had.

Zoals je kan zien, een evenement op zijn eigen hier!

 

Het starten van de maaidorser, is nog een arbeidsintensieve klus.

De Volkswagen benzine motor.

 

 

 

 

Loonwerker Walter Claeys was nog wat te vroeg om er de pakken te laden.