De Oude Doos

Loonw. Van Den Haute – Mater

De oogst, den oegst, de oest,… het zit er weer op. De maaidorsers mochten ondertussen overal weer hun onderkomen nemen in de loodsen en hun winterslaap aanvatten tot volgende zomer.

Echter niet ten huize Van den Haute uit Mater. Want het einde van seizoen 2019 betekende eveneens de stopzetting van dit knap loonbedrijf. Vijftig jaar nadat de eerste Laverda op het bedrijf kwam, staan hier nu zeven Laverda maaidorsers vertrekkensklaar. Ondertussen hebben er al drie maaidorsers het bedrijf verlaten.

Gelukkig konden we ze voordien, alle zeven nog eens samen krijgen voor de foto, dit samen met hun loyale chauffeurs waarop de familie Van Den Haute altijd heeft kunnen rekenen. Arnold was ontzettend blij dat hij alle dorsers en hun bijhorende chauffeurs, nog voor een laatste keer heeft kunnen samenbrengen. Het was alleen spijtig dat zijn broer Herman bij het fotomoment niet kon aanwezig zijn, want hij was eveneens een gepassioneerd chauffeur van de Laverda’s.

Van links naar rechts zien we respectievelijk een Laverda M 152 uit 1980, een M 152 uit 1979, een M 150 uit 1972, een M 150 uit 1973, een M 152 uit 1972, een M 132 uit 1979 en tenslotte nog een Franse Laverda / Someca M 152 uit 1982.

De nazaten van stichter Pietro Laverda zouden nogal hun ogen uitkijken bij het zien van zo’n knap en goed bewaard Laverda machinepark, anno 2019. Maar ook de familie Vandeponseele zou best trots zijn, bij het zien van al dit moois. Want mede dankzij hen, deed Laverda hier zijn intrede op dit bedrijf in 1969, met het verschaffen van een Laverda M 120.

Ook de goede zorgen en het jarenlange onderhoud aan de machines door broer Jean-Paul heeft er mee voor gezorgd dat dit mooi stukje erfgoed zolang is in ere kunnen behouden zijn.

Het loonbedrijf Van den Haute mag er dan misschien mee ophouden, maar hun naam en zeker hun Laverda’s zullen bij velen voor altijd in het geheugen gegrift staan.