De Oude Doos

Landb. Van Deynze – De Clercq – Ursel

Wanneer Stefaan Van Deynze ons laat weten dat hij met zijn machines gaat werken, zijn we er maar al te graag bij om eens een kijkje te gaan nemen.
Pal in het Keigat, een mooi bos op de grondgebieden van Zomergem, Oostwinkel en Ursel, kunnen we op de akkers van Stefaan een prachtig hakselteam aan het werk zien.
Wie al eerder naar onze special keek, zal wel al gezien hebben dat Stefaan hier een voorliefde heeft voor oldtimer machines, vooral het Duitse Claas heeft zijn hart gestolen.
Naast zijn Claas SF 80 voor de maïsoogst, heeft hij er dan nog het kleine broertje, een Claas SF 70, bijgekocht in het zuiden van Frankrijk.
Bedoeling met deze hakselaar is om er eventueel een maaier aan te hangen vooraan. De hakselaar werd geleverd met een origineel maaibord voor gehele plant silage te hakselen.

Stefaan zaaide bij wijze van test haver met veldbonen erin. Wanneer deze rijp waren, werd het gewas gehakselt door de Claas Jaguar SF 70. Neef Johan nam het stuur van de Claas Axos 340 met BAV kipper in handen. Wanneer de kipper vol is, is er nog steeds Brecht De Clercq, die met zijn John Deere 2850 en een authentieke OVA vierwiel kipper uit 1950, de redding bied voor het overige gehakselde gewas.
Nadat alles gehakselt is, werd het gewas in balen geperst door de Agronic MR 820 Multibaler van landbouwwerken T’jampens uit Vinderhoute. Om deze pers te laden stond Johan dan weer paraat met de Claas Ranger 960.


Het gehakselde gewas. Haver met veldbonen.