De Oude Doos

Hobbyist De Clercq – Ursel

Drie uiterst goeie vrienden die al jaar en dag besmet zijn met het maishakselvirus keken alweer halsstarrig uit naar de maisoogst. Op 21 September was de dag uiteindelijk aangebroken, de mais was hakselrijp en mocht van het veld. De hakselaar, een New Holland 717 van Brecht De Clercq uit Ursel werd de avond / nacht ervoor nog wat gefinetuned. Want deze had een grote metamorfose ondergaan. Het werd immers het eerste seizoen dat de machine voorzien werd van een 2-rijige bek. Mensen die al eens onze Retro Oogstdag te Oostwinkel hebben bezocht zullen deze machine al wellicht eens aan het werk gezien hebben maar toen wel nog voorzien van 1-rijige bek.

Deze 2-rijige bek werd gevonden bij landbouwer Paul Vanoverberghe uit Klerken. Hier plaatste men een 100-pk krachtige trekker voorop en dat werd dus Brecht ook aangereden hetzelfde te doen. Brecht had echter andere plannen, want het was de bedoeling zijn John Deere 2850 voorop te plaatsen, slechts een 80-pk sterke trekker. Vol goeie moed werden de eerste maisstalen door de hakselaar gejaagd en wat bleek de 2850 stond bijzonder goed zijn mannetje!

In de buitenronde werd de gerestaureerde AVTO B.4000 mestwagen / silagewagen achter de hakselaar geplaatst. Deze mestwagen van Steven Willems werd door Steven eigenhandig omgebouwd tot een heuse silagewagen. Eens de buitenronde erdoor was kwam de oude getrouwe Ford 4000 van Steven zijn pa voor de silagewagen te staan. Ook landbouwer Willem De Beir uit Ursel wiens mais er gehakseld werd, reed mee met een combinatie, een Valtra / Valmet 8450 met een BAV kipper in bruikleen van Stefaan Van Deynze.

Men had werkelijk aan alles gedacht, Mariska De Dobbelaere en Greet Berth verzorgden zelfs een heuse catering. Het was een warme dag, zeker voor de tijd van het jaar, maar honger of dorst werd er zeer zeker niet geleden. Mariska zelf schuwde de trekkers ook niet. Er stond nog een trekker op reserve klaar voor noodgevallen en maar al te graag nam ze het stuur eens in eigen hand. Een stoere dame op een al even stoere trekker, de indrukwekkende John Deere 5010 van haar man Steven.

Dit uitzonderlijk hakselteam was een streling voor het oog. Niet alleen voor ons oog maar ook voor de vele passanten. Zoals Tom Vermeersch die zijn knappe John Deere 2650 aan de kant parkeerde en de werkzaamheden eens van dichterbij kwam bekijken. Ook landbouwer Franky Verheye keek zijn ogen uit, toen hij op doortocht was met zijn Deutz-Fahr Warrior 6210 en zaaicombinatie.

Hoe een hobby mensen verenigen kan!

Het werd een prachtige lange dag met nog extra hulp later op de dag, welke we zullen belichten in een tweede deel van deze reportage.