De Oude Doos

Landb. Focke – Lasne

Beren spotten in het bos, het is eens iets anders. Landbouwer Georges Focke nam ons mee op jacht in zijn bossen. Na een kort maar avontuurlijk ritje achterop de quad kwamen we uit op een akker van om en bij de 16 hectaren omgeven van bos. Naast heel wat wild gevogelte zoals patrijzen en fazanten stonden we plots oog in oog met drie imposante beren…

De ene gromde al iets harder of de ander, wat er achter hun staart hing, kon hiervoor wel de verklaring zijn. Want zowel de Ford TW-30 uit 1982 als de Ford 8730 uit 1991 hadden elk een 4-schaar ploeg bij zich. Maar de tweede TW-30 uit 1985 die zich in een zwart jasje bevind, trok een heuse Zweedse Väderstad Rapid 400 P zaaimachine met zich mee. De dubbele wielen achteraan waren dan ook geen overbodige luxe op dit hellend vlak. De Ford 8730 is eveneens voorzien van een motor afkomstig van uit een Ford TW-30 waardoor hier maar liefst driemaal 184-pk aan het werk was!

Het veld diende eerst nog eens geploegd te worden, door het vlas dat opnieuw begon uit te schieten. Ook vader Antoine Focke , een kranige tachtiger nam het stuur van de TW-30 met ploeg in de hand. De familie Focke heeft trouwens Vlaamse roots in Waterland-Oudeman, waar grootvader Camiel Focke nog een landbouwbedrijf gerund heeft. Een eerste trekker hier was een Nuffield die men in occasie had kunnen kopen, na de watersnoodramp in Nederland waar deze trekker iets teveel water van het goede gezien had. De familie week uit richting Frankrijk maar is uiteindelijk gestrand in het Waalse Lasne waar men nu nog steeds gesetteld is. Na de aankoop van een eerste Ford trekker, had men de microbe te pakken voor deze blauwtjes. Op één John Deere trekker na , zal je hier dan ook maar uitsluitend nog Ford tractoren aantreffen.

Drie zo’n dergelijke beren nog samen aan het werk kunnen zien op één veld, het word stilaan een unicum!