De Oude Doos

Landb. Antoons – Genappe

Net op de valreep konden we deze nog nieuw uitziende Goossens aardappelenrooier strikken tijdens het rooien van de laatste rij aardappelen voor het seizoen 2019. Minstens even uniek is de trekker die de rooier wist aan te drijven. Een Ford ‘5095’ wat feitelijk een omgebouwde Ford 5000 is, voorzien van een 6-cilinder motor.

Een originele Ford 5095 EVA is het echter niet. Want deze Fords werden oorspronkelijk door Ford dealer Willy Evrard in het Waalse Andenne omgebouwd. Dit was hoofdzakelijk op vraag vanuit Duitsland en Frankrijk, naar zwaardere tractoren dan de Ford 5000

Het hoofdconcern van Ford zag dat dit concept aansloeg en nam deze omgebouwde Fords mee op in hun gamma. Enkel wel voor Duitsland en Frankrijk. In Frankrijk kreeg deze omgebouwde 5000 trekkers de naam Ford 5095 EVA. In Duitsland werden deze trekkers, dan weer gedoopt met de naam Ford 6500 en 6500 S. Willy Evrard zorgde ervoor dat alle benodigde stukken werden  ontworpen en maakte deze dan ook zelf aan. De 6-cilinder motor werden in een gietijzeren kuipchasis geplaatst, waar Evrard ook een patent had opgenomen. Wisselstukken voor deze trekkers kan je dan ook goed genaamd niet terugvinden op de officiële wisselstukken lijst van Ford. Deze trekkers werd geassembleerd tussen 1968 en 1975.

Pure nostalgie aan het werk hier!