De Oude Doos

Agribex 1961 – 1968 – 1972 – 1980 – 1982

Met dank aan de familie Verhaeghe.

CAVERO het is een welbekende naam in het landbouwmileu. CAmiel VErhaeghe uit het West-Vlaamse ROllegem-Kapelle nabij Ledegem maakte heel wat furore in de jaren 60 , 70 en 80.

Men was dan ook altijd aanwezig op de Internationale Week van de Landbouw, het huidige Agribex. Niet zomaar met een standje maar met een heuse uiteenzetting van al hun producten op een ruime en indrukwekkende stand.

In deze beknopte reeks nemen we eens een kijkje op hun standen doorheen de jaren.

Allereerst het Landbouwsalon van Februari 1961. Het was op de koppen lopen, velen waren benieuwd naar het uitgebreide gamma die er te zien was. De stalmeststrooiers kon je er toen verkrijgen in vier verschillende tonnages : 2 – 3 – 4 en tenslotte 5 ton. Prijzen gingen van start vanaf 26.500 Belgische franken omgerekend zo’n 657 euro. Hiervoor kreeg je toen ook al een jaar waarborg bovenop.

De Internationale Week van de Landbouw 1968, wederom een uitgebreide stand te zien. Naast hun eigen gamma aan mestwagens en kipwagens kon je hier bij hen eveneens terecht voor de Duitse Stille opraapwagens. Deze werden vervaardigd in het constructiehuis van F. Stille uit Münster in het noordelijk deel van Noordrijn-Westfale.

Verder ook hun welbekende 3-wielwagens kon je toen nog verkrijgen, maar ook een echte primeur en hier toen enig op het Salon, de Cavero Bull. Deze ‘Bull’ is zo wat de voorloper van de hedendaagse schuifwagens. Zo’n ‘Bull’ kan je hieronder uiterst rechts aanschouwen. Verkrijgbaar in 4.5 – 5.5 en 6.5 ton. Op +/- 30 seconden moest het mogelijk zijn om een wagen vol tarwe, bieten, aardappelen of andere te lossen.

Er werd ook nog wat publiciteit gemaakt voor hun agent in Limburg, de firma van Theo Martens uit Bree.

Dat Cavero van alle markten thuis was zien we in 1972 nog eens. Naast de bekende mestwagens toen van het type NT. 400 , NT. 450 en NT. 500 waren er ook echt indrukwekkende kipwagens aanwezig zoals de Cavero S 900.

Misschien nog indrukwekkender waren de robuuste Cavero dumpers gemaakt uit zware staalplaat van 6mm dikte en voorzien van een paar 2500/28 vliegtuigbanden. Verder vond je er ook nog aaltonnen, platte wagens en 3-wielwagens terug.

De medewerkers van toen ( v. l. n. r. ) Tony, Mr. Esquenet, Mvr. Verhaeghe, Mr. Verhaeghe en Ria Verhaeghe.

Internationale Week van de Landbouw 1980.

Het gamma aaltonnen was ondertussen al fors uitgebreid.

Het was drummen om al dat moois te aanschouwen!

Internationale Week van de Landbouw 1982

Ondertussen bouwde men bij Cavero ook bietenzaaimachines onder de merknaam TANK. Enkel de merknaam werd hier overgenomen, de zaaimachines waren gebouwd volgens een eigen ontwerp. Voor wisselstukken van originele TANK precisiezaaimachines kon je toen klaarblijkelijk terecht bij suikerraffinaderij Notre-Dame in Oreye.