De Oude Doos

Landb. Lebbe – Ieper

Geen jaar gaat voorbij zonder eens te gast te zijn bij de landbouwersfamilie Lebbe uit Ieper. Voor ons is het altijd een blij weerzien met deze mensen, alsook met hun materiaal. Zoals altijd kan je hier wel iets unieks en speciaals verwachten.

Vorig jaar konden we nog op de valreep voor de duisternis viel, hun watergekoelde Fahr T22 uit 1942 spotten voorop de Kemper V2 voederbietenrooier. Dit jaar hadden we meer geluk want in het volle daglicht oogt deze uitzonderlijke combinatie nog indrukwekkender.

Maar ditmaal werd er hier een ware krachtmeting gehouden. Een mooie veldtest werd er gehouden voor hun Fahr T22 en hun Deutz D-25. Beiden mochten eens plaats nemen voor de Kemper, eens zien of beiden evengoed met deze rooier overweg konden. Eveneens is het de ideale gelegenheid voor hen om kleine gebreken op te sporen bij de oldtimers. Zoals sporten voor de mensen schijnt goed te zijn, is eens een poosje werken in het veld goed voor een trekker. Beiden stelden niet teleur, de test bracht wel aan het licht dat een rollend lager / een roulement dus, van de Deutz D-25 aan vervanging toe was.

Ook hun koeien bleken fan te zijn, hoewel we toch een klein vermoeden hadden dat deze meer oog hadden voor de lekkere voederbieten, dan voor de knappe trekkers.

Eveneens was er nog een tweede Deutz D-25 van de partij maar deze bleef op post aan hun zelfbouw kipper. Beide Deutz D-25 trekkertjes dateren ook al reeds van ergens rond het jaar 1958.

Geen Deutz-Fahr hier op het veld maar letterlijk Deutz VS Fahr!