De Oude Doos

Loonw. Koole – Hulst (NL)

Voor ons persoonlijk is het najaar toch wel één van het mooiste seizoen. De prachtige herfstverkleuringen en de knappe combinaties die we op de velden kunnen aanschouwen zijn meer dan de moeite waard om buiten te komen.
We schrijven 16 november, wanneer we naar Hulst vertrekken om Rudy Koole te ontmoeten. Eerst kregen we een snelle rondleiding in het bedrijfsgebouw, waarna we naar Vogelwaarde trokken.
Daar stond de Vervaet & Heyens rooier nog te wachten op het veld, waar hij de nacht doorbracht. De rooier werd omstreeks 1984 gebouwd en liep vroeger bij een loonbedrijf waar Rudy werkte. Na een reorganisatie werd de bieten tak afgestoten waarna Rudy machines en de Daf vrachtwagen overnam en loonwerk begon te doen.
Net voor de landweg naar de suikerbieten akker, stond de Daf vrachtwagen van Rudy ons op te wachten. Er werd ons een lift aangeboden, zodat we niet door het slijk moesten.
Die ochtend had het wat gevroren en na het ontdooien van de ruiten nam Rudy plaats in de Vervaet om die te bedienen.
Patrick Mangnus nam plaats achter het stuur van de Daf vrachtwagen om de bieten af te voeren naar een plaats verderop langs de baan.
Vader Mangnus nam het stuur van zijn New Holland M100 en een tandem kipper.
Omdat de bieten een eindje verder langs de baan werden opgeslagen, dachten de landbouwers eraan om waarschuwingsbordjes langs de weg te plaatsen voor het slik.

Tijdens ons bezoek aan de bieten rooier, hebben we genoten van zowel machines als de omgeving en de natuur! Het zijn de landbouwers die mee de natuur maken, want ook deze duizenden hectaren akkers die de landbouwers bewerken zijn prachtige stukken natuur waar de mens en vooral de landbouwer trots mag en moet zijn!

We wensen graag nog eens Rudy Koole en de familie Mangnus bedanken voor hun gastvrijheid!