De Oude Doos

Loonw. Ripatrac – Koekelare

Van je passie, je hobby je werk maken, daar is loonwerker Rik Pauwels van landbouwwerken Ripatrac maar al te goed in geslaagd. Hij is al heel wat jaren begaan met het zaaien en oogsten van voederbieten. Op 1 December ging de meteorologische winter van start en dat voelden we ook meteen dankzij een strakke ijzige wind. Het weerhield ons echter niet om Rik eens te gaan opzoeken wanneer hij werkzaam was in een bietenveld te Veldegem.

Geen mooier resultaat dan met de hand gerooide bieten daar zijn het er velen over eens. Op het vlak van machinaal rooien, laait dikwijls de discussie op wat is het beste, een getrokken rooier, het 2-fasig principe of een zelfrijder? Ondertussen kan Rik over zowel het 2-fasig rooien, als over het rooien met een zelfrijder, al een aardig mondje meepraten.

Hij had al reeds wat ervaring opgedaan met een zelfrijder, dankzij zijn oud gediende de Jan Martens Systems bietenrooier, die eveneens te zien was op onze Retro Oogstdag. Voor het tweede seizoen al ondertussen, rooit hij nu ook voederbieten met deze Vervaet daterende uit 1996. Deze machine heeft heel wat jaren actieve dienst opzitten bij landbouwwerken Kris Van Broeck uit het Oost-Vlaamse Kemzeke. Na wat aanpassingen door Rik, staat deze machine nu volledig op punt voor het rooien van voederbieten met een mooi resultaat als gevolg. Het rooien en laden gebeurd in 1 werkgang en de bieten worden ruimschoots voldoende gereinigd. Zelfs ‘super’ bieten van meer dan 60 cm weet deze machine ongeschonden te verwerken.

Deze rooier zorgt al voor een stevige capaciteit. Om de gerooide bieten dan tijdig weg te krijgen, werd de Vervaet geassisteerd door Rik’s nieuwste aanwinst een indrukwekkende Case / International 1455 XL. Deze brutus staat maar al te goed zijn mannetje aan de hooglosser. Dankzij zijn stevig schoeisel, een open uitlaat en eveneens nog voorzien van de oude International neus, oogt deze trekker heel impressionant! Ook een Same Silver 105 kwam nog snel zijn Cavero NT 461 onder de Vervaet bijvullen met bieten.

Met al dit moois, werd de ijzige koude al snel vergeten!

 

 

 

Bij een vorige klant rooide men met de Vervaet, ongeschonden deze ‘bietjes’ van om en bij de 60 cm.