De Oude Doos

Loonw. Maricau – Vlamertinge

Met dank aan de familie Maricau.

Met deze reeks zien we één van ons oudste foto reeksen verschijnen. Want we gaan van start tussen de turbelente oorlogsjaren van Wereldoorlog I en Wereldoorlog II.

De heer Maricau werd gevangen genomen door de Duitse bezetters in Wereldoorlog I en werd toen als krijgsgevangene te werk gesteld in Duitsland.

De Duitse industrie, als ook de landbouwmechanisatie in het land was vooruitstrevend te noemen in vergelijking met hoe het er in België aan toe ging.

Na de oorlog keerde hij als vrij man terug naar Vlamertinge en paste de Duitse technieken toe in de graanoogst en zo was hij met zijn stoommachine en dorskast, één van de eerste moderne loondorsers van de streek.

 photo 1deroo.jpg

Kort na de tweede wereldoorlog , verdwenen ook hier de paarden en de stoommachines en werd er gedacht aan de aankoop van 2 trekkers.

Hun oog was gevallen op het Franse merk Vierzon, maar deze waren toen echter moeilijker te verkrijgen, want het verwoeste Frankrijk hield toen veel middelen voor zich.

Er werd dan maar beslist om twee occasie trekkers aan te kopen , 2 maal een Fordson E27N, ook wel bekend als ‘de Blauwe Reiger’.

 photo IMG_0020.jpg

Men was er hier altijd als de kippen bij wat betreft nieuwigheden op landbouwmechanisatie vlak.

Net na WO II trok men met hun twee ‘Blauwe Reigers’, twee Hoflack persen en twee Claeys dorskasten de baan op.

Wat vooral opvallend was aan deze dorstrein , is dat beide dorskasten al reeds voorzien werden van blaasbuizen. Waardoor het graan al op zolderingen kon worden geblazen.

 photo IMG_0014.jpg

 photo IMG_0016.jpg

 photo IMG_0015.jpg

Een opvallende verschijning begin jaren 50′ hun eerste zelfrijdende maaidorser, een Canadese Massey-Harris waarbij het graan nog steeds op zakken werd getrokken.

 photo IMG_0021.jpg

 photo IMG_0012.jpg

Deze Fordson E27N zorgde ervoor dat de zakken met het gedorste graan van het veld geraakten.

 photo IMG_0013.jpg

Een blik op de aardappelen oogst half weg de jaren 60′.

 photo IMG_0023.jpg

 photo IMG_0022.jpg

Afsluiten doen we met een prachtige reclamefolder uit 1969 !

Een knappe en eenvoudige manier om de omliggende landbouwers op de hoogte te brengen van de diensten die men verleende. Waaronder zoals afgebeeld het laden van mest en bieten met hun Fordson en een aanbouw Delvano kraan.

 photo IMG_0019.jpg

Als ook maai-werkzaamheden met een PZ Zweegers behoorden toen tot het takenpakket.

 photo IMG_0018.jpg