De Oude Doos

Landb. Debode – Lendelede

Men oogst wat men zaait. Bij landbouwer Frans Debode uit Lendelede is dit niet anders. Werkelijk prachtige, grote, goed gevormde bieten vind je hier. Dit wordt bekomen door de goede zorgen en jarenlange ervaring dat Frans heeft met het telen van bieten. Hij zaait en sproeit ze zelf met zijn eigen machines. Maar op de koop toe wiedt hij ze ook nog eens volledig met hand en rooit hij het grootste deel ook nog eens met de hand. Vele uren slijt hij dan ook op zijn bietenveld. Je ziet het dan ook aan Frans zijn mimiek, hoe hij werkelijk kan genieten van het laden van zijn top product waar hij zoveel tijd heeft ingestoken. Niet voor niets wordt hij tot over de provinciegrenzen heen de bietenspecialist genoemd.

Laat er geen twijfel over bestaan het mooiste resultaat verkrijg je door de bieten met de hand te rooien, een intensief karwei. Maar al minstens even intensief is vervolgens het laden van deze gerooide bieten. Dit deed Frans lang met een getrokken Gilles lader maar om zich nog meer alleen te behelpen en een nog beter gekuist product te bekomen keek Frans uit naar iets anders. Na lang zoeken en wat wikken en wegen kwam hij uit op deze knappe Dewulf R 6000 Turbo uit 1988. Deze machine bevindt zich haast nog in een nieuwstaat en dit is voor een groot deel te danken aan de vorige eigenaar. Niemand minder dan Lionel Vanneste uit Wevelgem. Oud-voorzitter van de Loonwerkersbond en eveneens zelf heel zijn carrière loonwerker geweest. Een man met veel kennis en liefde voor machinerie, hier kon je dan ook enkel en alleen in nieuwstaat verkerende machines aantreffen.

Frans heeft maar al te graag zijn kennis door aan de jeugd. Zo zien we ook een buurjongen maar al te graag Frans een handje toesteken. Dit op allerhande wijze , zoals door bijvoorbeeld de wagens voor te rijden. Twee combinaties waren hiervoor voorzien, een New Holland TL 90 met Miedema kipper en de Ford 6600 met een JF AV 40 mestwagen.

Met de Dewulf R 6000 T heeft men een geschikte partner gevonden om de hand gerooide bieten, perfect zonder kwetsuren te laden en te reinigen. Dit dankzij de 3 aanwezige zonnen, 1 gesloten opraapzon en 2 open reinigingszonnen. Ook aan paardenkracht geen gebrek met zo’n 227-pk onder de motorkap afkomstig van de Deutz BF6L413FR motor. Met de 17 kubiek grote bunker heeft hij al telkens een mooie vracht bij zich ook.

De Dewulf R 6000 T een maximum rendement met een minimum aan tarra!