De Oude Doos

Landb. Crombez – Heuvelland

Met een prachtig glooiend landschap en een Engelse Reekie aardappelenrooier voor de ogen, waan je, je zo in de Schotse Hooglanden. Maar niks is minderwaar we bevonden ons nog altijd in ons Belgenlandje, weliswaar wel op het randje. Het prachtige decor waarin we ons bevonden, was het mooie wijde decor van Heuvelland met in de verte zicht op de Sint-Niklaaskerk van Mesen.

De Reekie rooiers vind je nagenoeg niet terug in België. Landbouwer Crombez zag deze rooier voor het eerst op de vakbeurs Interpom te Kortrijk in 1995. Meteen was hij eraan verknocht want dit was toen één van de weinige rooiers die al voorzien was van axiaalrollen. Daarop vertrok hij in 1996 voor een 2-daagse naar het Verenigd Koninkrijk, hij moest en zou een tweedehands Reekie rooier vinden. De eerste dag vond hij helaas geen geschikte rooier. De tweede dag was het echter prijs, hij vond zijn Reekie Clean Flow 2000 daterend uit 1994.

De Reekie rooiers worden vervaardigd door Reekie Potato Equipment Ltd in Algarkirk nabij Boston. In België vind je echter geen dealers van Reekie, maar net over de grens met Frankrijk in Sainte-Marie-Cappel, vind je dealer Dubrulle die de nodige ondersteuning kan bieden.

Sinds 2017 staat een New Holland T 7.210 voor de Reekie, voordien was hun Ford 8210 de drijvende kracht voor de rooier. Het loof van de aardappelen zorgde echter soms voor problemen. Vandaar de keuze om deze New Holland in te spannen zodat deze voorop een Grimme KS 1500 A loofklapper kan aandrijven. De afvoercombinaties blijven wel nog als vanouds. We zien als eerste een door hen zelf omgebouwde Ford 6600 Super Six verschijnen met een zelfbouw kipper. Deze moest vervolgens plaats maken voor het grote geschut, bestaande uit hun John Deere 4255 met een Joskin kipper. Tenslotte kwam ook de Ford TW-10 nog eens aanschuiven om de Corne kipper nog eens vol te laden.

Een niet alledaagse maar magnifieke equipe aan het werk hier!