De Oude Doos

Landb. Goossens – Nieuwpoort

We hadden dit voorjaar het genoegen om de zaaicombinatie van landbouwer Geert Goossens uit Nieuwpoort te mogen aanschouwen, zijn dappere McCormick D-439 met een 6-rijïge TANK bieten zaaimachine. Ook tijdens het rooien heeft hij een ouwe rot in het vak in dienst. De Duitse Bleinroth Rustica RB 3 daterend uit 1977. Zoals een nog aanwezige bedrijfssticker doet vermoeden, heeft deze machine in een ver verleden ook nog enkele seizoenen dienst weten leveren voor loonbedrijf Meerts & Zoon uit Ravels. De Bleinroth rooiers zijn iets minder bekend in Vlaanderen maar via invoerder Max Buyck uit Anzegem waren deze rooiers ook hier te verkrijgen.

Het weer zat niet mee, wind en regen kwamen aanzetten en ook het winteruur duvelde ons eind Oktober. Maar zoiets unieks konden we niet laten liggen en we gingen met veel plezier toch nog eens een kijkje nemen in Nieuwpoort, naar deze unieke rooier. Ondanks dat de duisternis al viel, hadden we toch nog het geluk dat zijn Case MX 120 ruim voorzien was van werklichten. Waardoor we nog een relatief klare blik konden werpen op de Bleinroth. Voorop deze Case stond eveneens nog een Rational loofklapper gemonteerd.

In Vlaanderen tref je in de voerbieten nog eens hier en daar een getrokken rooier aan, maar zoals hier in de suikerbieten tref je nagenoeg bijna nergens nog aan. Geert is echter niet graag afhankelijk van een loonwerker, met zijn eigen suikerbietenrooier kan hij rooien wanneer het hem het meest geschikte moment lijkt te zijn.

Het afvoeren van de bieten deed hij ook zelf met zijn dappere International 745. Het valt op dat de voorliefde voor IH hier groot is!