De Oude Doos

Landb. Bourgois – Beclers

Ook dit is Made in Belgium. Een zeldzaam geworden Duquenne bietenrooier, anno 2019 nog steeds in actieve dienst! Nostalgie troef hier, voor deze knappe oude rooier werd de Deutz D40 van de familie Bourgois uit het Waalse Beclers geplaatst. Een uitzonderlijk knap en charmant span.

Deze rooiers werden vervaardigd door werkhuizen Duquenne R in het Waalse Gaurain-Ramecroix nabij Doornik. Ze hadden slechts een vermogen van 30 a 40 pk benodigd. De capaciteit lag gemiddeld op 1,5 hectare per dag. Met één volle bunker had je ongeveer 1750 kg bieten bij. Deze inhoud kon theoretisch gezien op een tweetal minuten geledigd, uitgedraaid worden. Het ontkoppen van de bieten gebeurde ook nagenoeg perfect, het mes geleide mooi mee over de bietenkoppen.

De Deutz D40, een kleine maar niet te onderschatten trekker zo bleek. De omgeving van Beclers is een rustig ogend, landelijk gebied in een licht glooiend landschap. Magnifiek om te zien maar om in te werken niet altijd even praktisch. De zomer mag dan misschien uitzonderlijk droog geweest zijn, het najaar had uiteindelijk toch nog heel wat regen in zich. Het bietenveld van landbouwer Bourgois helt dan ook nog eens lichtjes naar omhoog, wat de Deutz D40 toch af en toe deed zweten en steigeren. Uiteindelijk wist dit kleine trekkertje toch altijd de bovenhand te halen en zelfs met een volle bunker tot boven te geraken en terug. Waar de JCB verreiker hem dan hielp bij het ledigen van de bunker. Ook de bietenkoppen werden verzamelt met deze rooier, wat voor een mooi extra voeder zorgde.

Het is het tweede seizoen dat deze landbouwer gebruik maakte van deze rooier en hij is er dan ook ontzettend tevreden over. Eveneens over zijn dappere Deutz D40 waar hij terecht trots op is. Hij bezorgde ons dan ook nog wat aanvullend video materiaal om aan onze video toe te voegen. Waaruit blijkt dat deze trekker voor niets of niemand terugdeinst! ( Zie laatste 2 minuten van de video )