De Oude Doos

Loonw. Goemaere – Sint-Denijs

Half September kwam er wederom een unieke machine voor onze lens gereden. Uniek mag je wel heel letterlijk nemen, want er is gewoonweg maar eentje van. Door een prachtige samenwerking tussen landbouwwerken Goemaere uit Sint-Denijs en constructiehuis Goossens uit Tielt werd deze machine tot stand gebracht.

Deze ajuinenlader was oorspronkelijk een in 1990 gebouwde aardappelenrooier van Goossens. Toen al uniek en vooruitstrevend door zijn achterwielaandrijving. Deze karrenlader heeft jaren gediend uitsluitend als aardappelenrooier. Maar er zat meer in vonden ze, zo werd de machine ook klaar gemaakt om naast aardappelen, ook wortelen te gaan rooien. Destijds was een karrenlader een must voor het rooien van wortelen, voor een zo gering mogelijke beschadiging van de wortelen. Echter bleek dit toch in de achtergrond te gaan verdwijnen, want het is natuurlijk niet optimaal om in natte omstandigheden ook nog eens met de wagens het veld te moeten ingaan. Zodoende kwamen de Dewulf zelfrijdende bunkerrooiers in de plaats.

Sedert 2004 werd deze machine dan omgebouwd tot een ajuinenlader. Toen wist ze ook nog aardappelen te rooien. Maar de ombouw vroeg wat werk natuurlijk en de seizoenen verschuiven. Het hoogtepunt van de ajuinen lag vroeger net voor de grote drukte in de aardappelenoogst. Ondertussen valt dit samen en blijft de Goossens continu als ajuinenlader fungeren.

Goemaere was niet aan zijn proefstuk om machines om te bouwen, er werd voordien al eens een Moreau bietenrooier omgebouwd tot spinaziemaaier. Samen met constructeur Goossens bracht men dit unieke project van de Goossens ajuinenlader tot een goed einde. Wederom Belgische spitsvondigheid!

Met een 4-tal combinaties werden de ajuinen dan afgevoerd. Voor de lens kregen we de Fendt 916 te zien met een tandem Dezeure kipper, deze werd afgelost door de New Holland M135 met een tandem Marc Strobbe kipper.

Ook vanuit de lucht bekeken zag het tafereel er waarschijnlijk goed uit. Dat kunnen alleen de mensen die zich in de ‘ufo’ of het onbekend cilindervormig object bevonden beamen. Dat object staat in de wijde regio echter wel beter bekend als de ‘Vliegende verfpot van verfwinkel Benedict Huysentruyt, in handen van ballonvaarders team Lips uit Ledegem.