De Oude Doos

Landb. Brouckaert – Rollegem

Met dank aan de familie Brouckaert.

We nemen een sprong in de tijd naar de jaren 1975 -en 76, met een zicht op de hoeve ‘Hof van Rollegem’. Zoals de naam alreeds deed vermoeden, is deze hoeve gelegen te Rollegem nabij Kortrijk en is ze sinds 1909 in handen van de familie Brouckaert.

In de tijdsperiode van medio jaren 70 werd de hoeve uitgebaat door André Brouckaert. Hij werd bijgestaan door diens vrouw en hun zoon Marc Brouckaert. De hoeve kent een eeuwenlange historie en zou oorspronkelijk dateren van 1260. Door de eeuwen heen, is het domein vaak veranderd van eigenaar. In 1733 werd de graaf van Moeskroen, dhr Engelbert-Frederik M.J. d’Ennetières de nieuwe eigenaar, Zijn wapen werd afgebeeld op de sluitsteen van het poortgebouw.

Het was en is een gemengd akkerbouw -en melkveebedrijf. Dus groenvoeder was benodigd voor hun dieren en deze oogst verzorgde men volledig zelf.

Hiervoor had men toen een JF FH 132 veldhakselaar , goed voor een werkbreedte van 1,3 meter en zo’n 20 klepels op de klepelas. Drie werkgangen werden zo herleid tot één, met één machine, maaien, snijden en laden.

Hun mestwagen, een Cavero NT560 was goed voor zo’n 5.5 ton. Met de mee aangekochte silageopzetten kon deze eenvoudig worden omgebouwd tot een waardige silagewagen. Dankzij de drie horizontale verdeelwalsen werd het groenvoeder mooi verspreid over de volledige silo. Deze wagen werd dan ook meerdere malen in het jaar van stal gehaald, tijdens het spreiden van stalmest en ook dus tijdens het hakselen van gras. Maar dan nog eens in het najaar voor het hakselen van de bladkolen en voor het ontbladeren van de suikerbietenkoppen. Dus twee machines die zeer zeker wisten te renderen hier!

Een polder eg van zo’n 2m 60 breedte,werd door hen zelf voorzien van twee verkruimelrollen.

Een eggen van het land was een mooi karweitje voor de toenmalige hoofdtrekker van het bedrijf een Belarus Minsk 682 Super, deze dateerde uit 1972. Een krachtige 4-cilinder trekker van om en bij de 75-pk.

Het planten van de aardappelen in 1976.

Voor het bespuiten van de gewassen kwam deze Allaeys even langs.

In de suikerbietenoogst gaat de Belarus Minsk 682 Super voorop met de JF FH 132. Zo worden er per volledige toer 2 x 3 rijen, bieten ontbladerd.

Het rooien van de suikerbieten gebeurde met een 1-rijige Duquenne achter hun 40-pk sterke 3-cilinder Fordson Super Dexta uit 1964. Deze Belgische rooiers werden geconstrueerd in de werkhuizen Duquenne R, in het Waalse Gaurain-Ramecroix nabij Doornik. Met een volle bunker had hij toch al iets van 1800 kg aan bieten bij zich.

Rond en in het midden van het perceel werden er ook jaarlijks enkele rijen voederbieten gezaaid. Zowel de suikerbieten , als de voederbieten werden toen nog op een rijenafstand van 45 cm gezaaid. De voederbieten werden weliswaar met de hand gerooid.

De suikerbieten werden ook in eigen beheer afgevoerd naar de suikerfabriek en in de terugtocht bracht men dan vaak natte pulp mee.

Om de natte pulp van de wagen te lossen en te spreiden in een silo, werd er beroep gedaan op hun getrokken landbouwkraan, een Argenterio type Pesante Super. Welke een maximum hefvermogen had van zo’n 1800 kg.

Tot zover het korte maar knappe overzicht van hoe een Vlaams landbouwbedrijf er kon uitzien in de jaren 1975 – 76.