De Oude Doos

Landb. Taelman – Pecq

Foto’s met dank aan de familie Taelman.

Landbouwer Frans Taelman uit het Waalse Pecq is al jaar en dag gepassioneerd door de bietenteelt. Naast het uitbaten van zijn eigen landbouwbedrijf kennen vele landbouwers uit de regio hem als een ervaren en trouwe chauffeur van landbouwwerken D’haene uit Ramegnies-Chin. Ook hier was hij nauw betrokken bij de teelt van bieten. Zowel het zaaien alsook het rooien van de bieten werd hier vaak door Frans uitgevoerd. Niet verwonderlijk dan, dat hij zijn opgedane ervaringen wilde toepassen op zijn eigen landbouwbedrijf.

Zo zien we Frans hier in 1994 zich klaarmaken om zijn veld te gaan inzaaien met bieten. Hiervoor maakte hij gebruik van zijn Fiatagri 100-90 DT, voorzien van een 6-rijïge TANK bieten zaaimachine die zich achterop de rotoreg bevond.

Wat gezaaid word, moet natuurlijk ook worden geoogst. Daarvoor rekende men hier op hun 3-rijige TIM  bietenrooier, een machine van Deense makelij. De loofklapper werd door Frans eigenhandig gescheiden van de rooier en voorop op de Fiatagri 100-90 DT geplaatst.

In 2003 zag de bietenoogst er al compleet anders uit hier, je moet immers mee met je tijd. Zo werd de Fiatagri 100-90 DT voorzien van een Gilles loofklapper en rooier. In zijn gevolg kreeg hij het gezelschap van een Dewulf R 6000 die de gerooide bieten wist te verzamelen.

Ook de aardappelenoogst kent voor Frans geen geheimen meer. Een prachtige combinatie in een al even knap decor. Zijn Fiatagri 80-66 dreef hier in 2003 de 1-rijïge Grimme HL 750 aan. Zijn volle bunker kon hij dan weer kwijt in de kipper die zich achter de Fiatagri F130 bevind. Een fervent Fiat liefhebber hier!

Frans terecht ‘preus lik fjirtig’ op zijn machinerie!