De Oude Doos

Landb. Maertens – Izegem

Het hooi persen bij Aveve uitbater Geert Maertens uit Izegem verliep dit jaar zekerlijk van een leien dakje. Het was dan ook met wat verbeelding een perfect huwelijk,… Something old, something new, something borrowed, something blue…

Laten we starten met het oude, een prachtig exemplaar reed voorop, de 5-cilinder Deutz-Fahr DX 90 uit 1979. Werkelijk een pareltje, die zijn oude roots heeft teruggevonden. Met roots bij landbouwer Geldof uit Izegem is hij na omzwervingen rond Brugge, dankzij Geert terug in Izegem beland. Hij werd bij de vorige eigenaar klaargestoomd voor het tractorpulling gebeuren, maar daar stak hij dus een stokje voor, zodat dit werkpaard zich weer ten velde kan uitleven.

Het nieuwe, dat zagen we in de vorm van wat er zich achter de Deutz-Fahr DX 90 afspeelde. Een nagelnieuwe Gallignani 6000 zorgde voor de perfect gevormde balen hooi. Zodat deze op hun beurt konden worden verzameld met de Arcusin Multipack C14. Aandrijvende kracht hiervoor was de John Deere 6130R. Het was voor Geert de vuurdoop om met deze balen verzamelaar aan de slag te gaan. Importeur Ad de Bruijn van landbouwmechanisatie de Bruijn uit het Nederlandse Steenbergen volgde de machine de hele namiddag op bij de eerste ingebruikname. Een knappe dienstverlening! Men volgt dan ook graag hun machines op, zodat ze hun ondervindingen kunnen toepassen om de machines te voorzien van eigen verbeteringen en aanpassingen. Deze balenverzamelaar weet heel wat handenwerk te besparen, door middel van alle balen samen te binden tot één grote baal van 10, 12 of 14 balen. Welke dan eenvoudig kunnen geladen worden met de verreiker, dankzij de door Geert aangepaste balenklem.

In bruikleen was de tweede chauffeur van dienst, om het tempo wat te verhogen werd een tweede chauffeur erbij gehaald, zo doende mocht Eric Schollier, de Deutz bestijgen. Een karwei dat voor hem zekerlijk geen straf was. Tenslotte het blauwe, een staalblauwe hemel kregen we zeker in het begin van de dag er gratis bovenop.

Wederom een mooi voorbeeld van hoe oud en nieuw perfect hand in hand kunnen gaan.