De Oude Doos

Landb. Debode – Lendelede

Twee klassiekers die anno 2020, beiden exact 65-jaar oud zijn! Niet de maaidorsers in dit geval maar de twee chauffeurs van dienst wel, landbouwers Frans Debode en Luc Dendauw uit Lendelede. De twee maaidorsers van Frans zijn eveneens al twee machines die gerodeerd zijn, het betreft hier een Clayson M 140, de welbekende ‘Armada’ en een Clayson M 135.

Dankzij de tientallen jaren aan dorservaring, kent dit vakgebied geen geheimen meer voor hem. Allerhande Clayson / New Holland maaidorsers heeft Frans al mogen en kunnen besturen tijdens zijn jarenlange carrière bij landbouwwerken Vandemaele uit Lendelede..

Gaande van een Clayson M 133 tot een heuse New Holland CS 540. Hij weet dan ook als de beste het meest geschikte moment te kiezen om te gaan maaidorsen. Dat is veelal in de avond na 21.30, wanneer de hoge temperaturen wat gedaald zijn en eveneens de zon plaats begint te maken voor Jantje Maan. Zo verkrijg je immers ook het beste stro, wanneer de vlakke zon er niet meer bovenop zit. Wat resulteerde tot het doorgaan met het maaidorsen, tot een flink stuk in de nacht. Wat vanuit Lendelede met zicht op de skyline van Izegem toch voor een feeërieke sfeer zorgde!

Het moet ook vooruit gaan van Frans, zodoende wordt er altijd al rijdende gelost in de graankipper. Deze kon je achter de Renault van landbouwer Maes terugvinden, welke zijn best mocht doen om de twee ervaren rotten in het vak, te kunnen bijbenen!

Niet Alloo in de nacht hier maar wel Debode in de nacht!