De Oude Doos

Hobbyist Bucsàn – Rumbeke

Wanneer het dorsen in de genen zit…

Het dorsen kent voor de familie Bucsàn uit Rumbeke zo goed als geen geheimen meer. Want hier zit het dorsen zowaar letterlijk in de genen. Andries Bucsàn mag dan wel een ervaren, bekende autogaragist zijn, die ook bekend stond omwille van zijn gerenommeerde takeldienst. Toch zal hij echter zijn roots nooit verloochenen. Want bij zijn thuis, werd jarenlang met de dorskast rond getrokken. Iets wat hem altijd heeft weten te boeien en nooit heeft losgelaten. Zodoende men anno 2020 nog altijd over een stationaire dorskast beschikt.

Het gehele oldtimergebeuren boeit hem wel. Een x-aantal jaar geleden werd dan ook bij een landbouwer uit Kachtem nabij Izegem, deze meer dan goed bewaarde Claas maaidorser op de kop getikt. Ook zoon Bernard staat zijn vader maar al te graag bij hiervoor. Het was dan ook bijna vechten om het stuur, zodoende men beurtelings enkele rondes wist te dorsen.

Deze knappe oldtimer, een Claas Mercur dateert alreeds uit 1965 maar levert nog steeds perfect werk af! Het is een kleine maar zeer wendbare maaidorser, door de kleine draaicirkel van de achterwielen. Een krachtige 4-cilinder dieselmotor van zo’n 52-pk weet alles aan te drijven.

Met zicht op de oude vlashoeve van landbouwer Edgard Holvoet, kon het bijna niet meer nostalgischer worden. Het maaidorsen kon dan ook op heel wat belangstelling rekenen van omstaanders. Ook collega dorsers Frans Debode en Geert Bonte kwamen vol bewondering het spektakel gadeslaan.Tussenin werden er onder mekaar ook wat tips uitgewisseld, zo zie je maar hoe een gemeenschappelijke passie mensen kan verbinden!