De Oude Doos

Claeys M80

Wie denk dat onze zoektocht naar oude maaidorsers ten einde is, heeft het mis. Nog elk jaar komen er wel nieuwe ontdekkingen, dit keer door Simon Buysse.
Tijdens de gesprekken met de Zeeuwse landbouwers die aan het maaidorsen waren, kwam regelmatig de tip dat er in de omgeving van Aardenburg jaarlijks nog een kleine gele maaidorser actief was! Een hele oude en de chauffeur scheen ook een gerespecteerde leeftijd te hebben die de 90 zou gepasseerd zijn!
Alleen vreesden de vele tipgevers dat we wel eens een jaar te laat kon zijn, en zowel de man als de oude maaidorser dit jaar niet ten tonele zouden verschijnen. De hete dagen tijdens deze zomer lieten de kansen nog meer slenken. Maar wie zoekt, die vind, maar ook geduld is een schone deugd!
We schrijven 1961; de familie Quaak koopt een nieuwe combine, een Claeys M80 komt op het erf gereden van de familie. 59jaar later doet dit kleine Combinetje nog steeds enkele hectares per jaar. Ook de chauffeur bleef al die tijd dezelfde, Fernandus is ondertussen 92 jaar jong en alhoewel ook zijn zoon Freddy ondertussen ook graag eens het stuur in handen neemt, vind Fernadus het nog steeds leuk om zelf nog eens enkele uurtjes op zijn ouwe trouwe combine te vertoeven.
Het machinepark is in al die jaren ook gegroeid en zo konden de afvoercombinaties ook niet achterblijven. Omdat de Veenhuis kipper iets te hoog is om in de lossen, werd deze langs één kant op balken gezet, zo kon de maaidorsers zijn graan kwijt. Een knappe Ford 3910 kwam ook met een vier wielwagen op het toneel.