De Oude Doos

Landb. Warnitz – Celles

Een familie-uitstapje hoeft niet altijd naar een pretpark, naar de Ardennen of naar de Kust te zijn, om plezant te zijn. Dat bewees landbouwer François-Xavier Warnitz uit het Waalse Celles, de voorbije zomer op een zonovergoten namiddag.

Als bio landbouwer moet François-Xavier omzichtig omgaan met zijn product dat aan strenge eisen moet voldoen. We zagen hem alreeds in de aardperen oogst, ook de graanproducten weet hij zelf te dorsen. Hiervoor doet hij beroep op een knappe Massey Ferguson 510 maaidorser. Deze machines kwamen halfweg de jaren 60 op de markt, in Vlaamse contreien zag je ze niet zo vaak opduiken. Dit exemplaar komt dan oorspronkelijk ook uit Nederland. Met een krachtige 105-pk sterke dieselmotor onder de motorkap heeft deze 6-schudder, zelfs in moeilijke omstandigheden nog genoeg aan reservekracht.

Ook de afvoercombinatie kleurde deels rood, met de komst van een Massey Ferguson 6170 die voorop de kipper stond. Welke toch ook een vrij uniek exemplaar was. Want dit is er eentje van Belgische makelij. Onder de naam Rohaert T10 H1 werd deze in omloop gebracht door het gelijknamige bedrijf Rohaert & zoon uit het West-Vlaamse Moen.

Een mooi stukje nostalgie aan het werk!