De Oude Doos

Landb. Tavernier – Roksem

Het al om bekende Covid-19 virus sloeg dit jaar heel hard toe. Maar er was nog een ander toch wel heel apart virus, dat eveneens hard toesloeg dit jaar. Dat van het retro mais hakselen, het is een virus die we de laatste jaren al meer en meer konden waarnemen met dit jaar toch wel een piek. Het lijkt nagenoeg ongeneesbaar eens je het te pakken hebt.

Ook in Oudenburg zat het virus al een tijdje te broeien. Met de eerste symptomen een 2-tal jaar terug, bij de ondertussen 21-jarige Floris Tavernier uit Roksem. Toen konden we hem al aantreffen op de Retro Oogstdag te Oostwinkel, dit met zijn niet van nieuw te onderscheiden Renault 951-4 aan zijn Record silagewagen. Het liet hem niet meer los en koste wat kost zou hij zijn eigen hakselequipe oprichten. Dit jaar was het dan zover, in het Oost-Vlaamse Temse kreeg Floris de kans om van een lokale landbouwer, een Claas SF-80 uit 1979 over te kopen. Dit was als een diehard Renault fanaat de grootste vereiste, het moest een Claas worden!

Zo geschiedde en de machine werd eigenhandig naar huis gehaald op een dieplader achter de trekker. De machine werd technisch volledig in orde gezet en kreeg deze mais campagne zijn grote vuurdoop. De machine kreeg zowel droge als natte grond onder zijn wielen maar wist alles perfect te doorstaan. Het was dan eveneens ook een goeie leerschool voor deze jonge enthousiastelingen. Maar enkele van zijn mede chauffeurs hadden al wat ervaring met het hakselen van mais. Zoals zijn broer Klaas welke de Renault Ares 816 RZ met een tandem Record kipper onder de pijp mocht plaatsen. Zijn jaren dienst bij landbouwwerken Denys-Willaert uit Torhout komen hem zeker van pas maar ook vader Kris Tavernier was niet aan zijn proefstuk toe. Hij kwam aandraven met hun Renault Ceres 85 X en een tweede Record silagewagen. Deze Record heeft men eveneens dit jaar kunnen bemachtigen via landbouwer Dubucq uit Zarlardinge. Kris heeft zijn jonge jaren gesleten bij onder andere loonwerker Omer Ketels uit Jabbeke. Welke toevallig met zo goed als identiek het zelfde materieel gestart is in de mais. Eveneens een Claas SF-80, Renault trekkers en Record silagewagens. Hoe de geschiedenis zich weet te herhalen! Het paradepaardje van de equipe blijft toch wel zijn 951-4 aan de Record silagewagen die ooit als eindwerk werd gerestaureerd door Floris. Aaron Beyne had het genoegen om het stuur van deze in handen te nemen.

De weergoden waren de familie Tavernier niet gunstig gezind geweest en hadden deze stukken bouwgrond behoorlijk drassig gemaakt. Het lukte hen vrij goed deze drassige ondergrond te bedwingen en als het echt nood deed stond Robin Vanhessche paraat met zijn New Holland TM 165. Nog groter geschut werd er bijgehaald door Kris, die de Claas Axion 810 van zijn werkgever grondwerken Martens uit Jabbeke even mocht lenen met de borstel. Want de familie Tavernier dacht werkelijk aan alles en wilde dan ook perfect werk afleveren. Ze zorgden tussenin en achteraf, dat de straten er opnieuw spik en span bijlagen. Een voorbeeld voor velen!