De Oude Doos

De Clercq VS Van Deynze

Dag van de maisoogst is al enkele jaren , Vlaamse kermis ten huize Willem De Beir uit Ursel. Een dag waar Willem en zijn vrienden, ieder jaar enorm naar uitzien. Vorig jaar had hij een plan A en een plan B maar dit jaar werd dit samengesmolten tot één groot masterplan. Ook zijn bestelling van goed weer, werd voor het derde jaar oprij weer perfect op tijd geleverd. Je zou Willem haast verdenken van eieren naar den Arme Klaren te hebben gebracht. Beide hakselaars gingen ditmaal op hetzelfde moment de strijd aan met de mais. Brecht De Clercq was van de partij met zijn vertrouwde combinatie, een John Deere 2850 samen met de 2-rijige New Holland 717 hakselaar. Stefaan Van Deynze, het plan B van vorig jaar was wederom present met zijn Claas SF-80. Samen haalden ze aan een mooi tempo de mais binnen. Met twee machines tegelijkertijd hakselen vroeg natuurlijk om voldoende afvoercapaciteit en daar had Willem dan ook rekening mee gehouden. Met maar liefst vijf combinaties was men actief, zodoende de hakselaars zo goed als continu konden doorrijden.

Willem stuurde twee combinaties voorop. Waaronder een knappe Lamborghini 674 die hij in bruikleen had aan de BAV kipper van Stefaan Van Deynze. Ook zijn eigenste Valtra / Valmet 8450 reed net als vorig jaar opnieuw mee. Maar met ditmaal Niels Van Deynze achter het stuur en een heuse KVH kipper erachter. Steven Willems kon natuurlijk ook niet ontbreken op deze prachtige dag, net als vorig jaar met zijn getrouwe Ford 4000 en de AVTO B.4000 silagewagen. Natuurlijk wou Tom Vermeersch deze dag ook voor geen geld missen. Eveneens als vorig jaar had hij zijn John Deere 2650 bij zich, samen met zijn Peecon KW 6000 kipper. Welke ditmaal op een prachtige manier omgebouwd was tot een echte silagekipper. Ook zijn Ford 4600 had hij meegebracht, deze werd voorop de Schuitemaker Russen silagewagen van Stefaan Van Deynze geplaatst. Het stuur van deze Ford gaf hij uithanden aan Stefaan Debacker. Voor hem werd het zowat letterlijk en figuurlijk zijn maisdoop in de hakselploeg De Clercq – Van Deynze.

Men zegt wel eens een goeie buur is beter dan een verre vriend. Dit werd hier wel bewezen ook, de Ford 4600 had er plots genoeg van en ging er eventjes solo van door zonder de silagewagen. Hierdoor bleef de Schuitemaker eventjes wezenloos achter maar niet voor lang. Goeie buur Geert De Waele kwam al snel depanneren met zijn dappere Massey Ferguson 133.

Een niet te vergeten en belangrijke rol in de hakselploeg is die van de putrijder natuurlijk. Want hier staat of valt uw maisput natuurlijk mee, naar bewaring toe. Die rol was weggelegd voor Tjendo Neirynck met Willem zijn Lamborghini 874-90. Maar het stuur van de Lamborghini 674 schuwde hij ook niet en reed dan maar al te graag enkele rondjes mee onder de pijp van de New Holland 717.

Naast de uit de voegen gebarsten hakselploeg waren er natuurlijk heel wat enthousiaste toeschouwers. Met Mariska De Dobbelaere en Greet Berth als de trouwste supporters van hun mannen Steven en Willem. Naast de verfrissende drank en de lekkere versnaperingen had Mariska natuurlijk wederom een trekker bij zich. Vorig jaar was ze nog onderweg met hun imposante John Deere 5010, ditmaal verkoos ze de compactere maar niet minder knap gerestaureerde Ford 2600. Maar ze stond evengoed haar mannetje tussen alle mannen en nam zonder twijfelen dan ook eens het stuur over van Steven in de Ford 4000. Buurtbewoner Marnix Ryckaert wou dit hele gebeuren ook niet missen en kwam dan ook zien met zijn ‘Rolls Royce’ DX 3.65. De verste liefhebbers kwamen zelfs helemaal vanuit het West-Vlaamse Alveringem. Joris Vansteenland en Peter Jansseune die sinds dit jaar ook een eigen hakselploeg hebben samengesteld, kwamen maar al te graag eens zien naar collega SF-80 rijder Stefaan Van Deynze.

Deze prachtige dag werd afgesloten met nog een groepsfoto van de voltallige crew, ook de Claas SF-70 van Stefaan Van Deynze, die hier mee de grasoogst had verzorgd mocht er nog even bij.

Er werd deze dag weer heel wat afgelachen maar vooral ook pakken plezier en nostalgie beleefd, wederom een dag om nooit meer te vergeten op een zeer positieve manier!