De Oude Doos

Landb. Bellengier – Houtkerke

België kent vele diehard Fiat fanaten, maar ook net over de grens weten ze deze klassiekers wel te smaken. Het zijnde dan misschien vooral de Franse versies, beter bekend als de Fiat-Someca ( SOciété de MECAnique de la Seine ) trekkers.

Ook landbouwer Guillaume Bellengier uit Houtkerke weet de kwaliteit van deze Fiat tractoren wel te smaken. Het werd hem dan ook met de paplepel ingegeven. Op zijn 8 jaar mocht hij leren rijden op een Fiat Someca 615. Hij had dan ook de smaak te pakken en op het bedrijf volgden nog heel wat Fiat tractoren. Welke op de dag van vandaag nog altijd actief meedraaien op het bedrijf.

Zoals de Fiat Someca 850 DT uit 1973 welke dit najaar mocht plaats nemen aan de 1-rijïge Grimme HL 750 aardappelenrooier. Een kleine krachtpatser welke beschikt over een krachtige 4-cilinder OM-motor van 85-pk. Dit is normaal een werkje voor zijn Fiat Someca 650 maar de ietwat drassige omstandigheden lieten het dit jaar niet toe. Ook voor de afvoer stond er natuurlijk op beide kopakkers een Fiat trekker geduldig te wachten. Zoals de Fiat Someca 1000 S uit 1975 welke mocht plaats nemen aan een Franse International kipper type F365. Ook de jongste telg van het bedrijf was er aanwezig met een Fiatagri F100 uit 1994. Deze nam plaats aan een Legrand BM14 kipper goed voor zo’n 14.000 kg.

Aan nostalgie geen gebrek tenhuize Bellengier!