De Oude Doos

Landb. Van Deynze – Ursel

Momenteel zijn we in een verlengde herfstvakantie beland. De oorsprong van de herfstvakantie bevindt zich toch wel wat in de landbouw. Toen kregen de kinderen ‘verlof’ om te helpen om aardappelen van het veld te rapen.
Tegenwoordig valt de aardappeloogst heel wat vroeger in Vlaanderen en is het gelukkig al wat gemechaniseerd.
Bij Stefaan Van Deynze wacht men niet tot de herfstvakantie om te rooien, maar ergens eind september en dit met vier trouwe helpers.

Dat de familie Van Deynze liefhebbers zijn van tractoren en landbouwmachines, hoeven we u niet meer te vertellen. Zo werd de Deutz DX 85 volledig onder handen genomen door Stefaan en zijn neef Johan en diens zoon Niels.
Die prachtige parel van een Deutz mocht plaats nemen aan een Samro aardappelrooier die met een opzakinrichting werkt. Deze vond Stefaan in Duitsland en bevond zich nog in prachtige staat.
Door middel van de trommel achteraan in de rij aardappelen te laten zakken, worden deze uitgedraaid en zo op een transport band getrokken. Op de machine worden zowel de goede aardappelen als de kriel aardappeltjes worden zo apart verzameld in een zak.

Samro vond zijn ontstaan in Zwitserland en werd in Nederland ook ingevoerd, door importeur Hoegen Dijkhof NV uit Doetinchem.
Samro omschrijft in hun folders de machine als volgt: ‘ Een lichtgeconstrueerde, wendbare machine die praktisch geen onderhoud vraagt en onder de zwaarste omstandigheden, met een 15 pk trekker royaal wordt getrokken. ‘ Voorts zijn in de standaard uitvoering ook nog drie snelheden voor de sorteerband en trommel voorzien en vier sorteerders zitplaatsen voorzien.
De Samro werdt destijds in Nederland verkocht voor de mooie prijs van 4250 Gulden in standaarduitvoering.