De Oude Doos

Landb. Vandewiele – Lichtervelde

De voederbietenoogst is al decennia lang een arbeidsintensief werk voor vele landbouwers. Gelukkig voor de jonge landbouwer Wim Vandewiele, vond destijds zijn vader dit ook niet het prettigste werk. Zodoende botste hij op een Franse Herriau lader, deze deed destijds dienst bij landbouwwerken Houthoofd uit Ardooie. Dit was toen nog om hiermee suikerbieten te laden.

Wim zijn grootvader daar in tegen vond dit niet kunnen, waarom niet gewoon met de hand laden, je hebt daar toch geen machine voor nodig vroeg hij zich af. Eens hij zag hoe vlot de wagen vulde, was hij ook meteen verkocht en zag hij dus ook het gemak ervan in.

Deze naar schatting 50 jaar oude machine, doet het anno 2020 nog steeds perfect. Het is voor de familie Vandewiele dan ook een eenvoudige maar onmisbare machine geworden tijdens de bietenoogst. Hun loonwerker rooit de voederbieten en hierna kan men ze even laten drogen. Om ze dan vervolgens met hun Herriau type Normal de bieten op te laden. Hiervoor werd hun Deutz-Fahr DX 3.90 aan de lader geplaatst. De Fendt Favorit 510 C begeleid hem en weet al de bieten op te vangen met zijn kipper.

In het licht van de ondergaande avondzon en met zicht op een prachtige horizon waarin middenin de toren van de Sint-Godelieve kerk van Ruddervoorde prijkt, werd voor deze dag nog een laatste vracht wederom in stijl geladen.