De Oude Doos

Landb. Lebbe – Ieper

De landbouwers familie Lebbe is al jaar en dag van alle markten thuis. Behalve van het mais hakselen maar daar kwam dit jaar verandering in! Men kon namelijk een PZ Zweegers MH-80 op de kop tikken, die zich werkelijk nog in een topstaat bevind. Hun allereerste hakseldag verliep dan ook nagenoeg vlekkeloos. In een mum van tijd werden dan ook heel wat kippers vers gehakselde mais naar de put gebracht, die zich pal naast het veld bevond.

Deze Deutz fanaten schakelden dan ook een heel van hun arsenaal in om de klus geklaard te krijgen. Zo mocht de Deutz-Fahr DX 3.60 uit 1993 zich uitleven aan de PZ, met Ignace aan het stuur. Natuurlijk wilden zijn beide zonen deze dag ook voor geen geld missen. Zo verzorgde Bonny de afvoer met hun Deutz-Fahr DX 4.30 uit 1984 aan de kipwagen. Diens broer Benny bemande de logge Deutz D 100 06 uit 1978 welke met zijn eigen gewicht van 4500 kg, een ideaal drukmiddel was op de put. Ook hun tot shovel omgebouwde Renault R 551 uit 1980 werd aan het werk gezet, dit om de mais open te duwen en te verdelen over de put.

Tot slot had men nog letterlijk een ‘kleine’ verrassing in petto, de oudste telg voor deze dag, een Fendt Farmer 3S uit 1970 mocht ook mee de mais in. Dit met hun kleinste kipwagen, met de smalle banden op de Fendt en op de wagen, was dit een ideale combinatie om tussen 2 rijen aardappelen te rijden. De mais was rijp en de aardappelen waren nog niet gerooid, dus kwam deze kleinere combinatie goed van pas! Ook het handwerk schuwt men hier niet, dat bewees moeder Marleen, die waar nodig vlijtig de put met de hand bijwerkte. Een knap spektakel hier maar nog meer een prachtig familiegebeuren!

Een verborgen maar uitermate handige sleutelbak.