De Oude Doos

Landb. De Smet – Maldegem

Vandaag schakelen we nog eens over naar de bietenoogst. In Maldegem, op een paar honderden meters van de grenspaal met Nederland, vonden we Christiaan De Smet terug tussen zijn voederbieten.
Speciaal voor de oude doos en om een mooie herinnering te hebben, heeft men hier de Fiat 640 nog eens aan de rooier gehangen. Doorgaands is het de New Holland TL 80 die aan de rooier mag hangen, die zorgt voor iets meer comfort voor de chauffeur.
Zijn rol was hier nu weggelegd aan de Record wagen die een nieuw uiterlijk heeft gekregen.
Deze Record mestwagen is er één die Christiaan in zijn ‘ smesse ‘ volledig heeft vernieuwd, inclusief het recenter Record kleur.
De Fiat 640 is nog aangekocht door de vader van Christiaan en heeft er al heel wat uren opzitten op het landbouwbedrijf van de familie De Smet.
Niet alleen de Fiat trekker speelt de hoofdrol op het veld, maar de knappe Stoll rooier mag ook gezien worden.
Deze vond men enkele gemeente’s verder in Nederland. In Hoofdplaat stonden er nog twee Stoll rooiers, die uiteindelijk naar Maldegem kwamen.
Christiaan begon dan snel te knutselen aan de machine. Zo werd er een nieuwe ontbladeraar gemaakt, door middel van een mes te monteren, die in hoogte verstelbaar is.

Tot slot stond de volgende generatie Fiat ook paraat om bieten af te voeren. Een knap onderhouden Fiat 80-60 stond klaar met een Géwé tandem kipper.
Een knap en goed onderhouden wagenpark zien we hier en dat verdient een dikke pluim!