De Oude Doos

Hobbyist. De Clercq – Hamme

Vlaanderen kent heel wat hobbyisten, dat is afgelopen jaren op de oude doos wel gebleken.
Eén van die hobbyisten die we hier al regelmatig mochten verwelkomen is Bert De Clercq uit Hamme. In het dagelijkse leven technieker aan landbouwmachines en voor de hobby technieker van de eigen oldtimer machines.

Wanneer het maisseizoen wordt, kriebelt het bij Bert en zijn Mengele hakselaar. Een machine die hij enkele jaren geleden kocht en opknapte om wat te gaan hakselen.
Dit jaar gingen we terug op pad samen met Simon Buysse om de hakselaar te gaan bekijken bij de familie Poppe uit Appels. Wanneer we de hakselaar in 2015 de eerste maal aan het werk zagen, was onze collega Simon ook al mee om de machine te gaan bewonderen.
Al reeds enkele jaren mogen we hier te gast zijn wanneer Bert de mais komt oogsten met zijn Mengele SF 3000

Voordat Bert bij de familie Poppe kwam hakselen, deed de familie alles in eigen beheer, het hakselen, afvoeren en de kuil verzorgen.
Ook dit jaar stonden alle drie de afvoercombinaties van Poppe klaar om de strijd aan te binden met de mais, die door storm Odette op enkele plaatsen gevallen lag.
Iedereen heeft hier zijn taak en zijn plaats op een combinatie.
De afvoerkarren zijn nog steeds diezelfde als de tijd dat men met de één rij hakselaar aan de slag ging. Ondanks het nattere weer die we eind september en begin oktober kregen, kwamen de tractoren zonder voortractie terug het veld op. Een Fiat 640 kreeg hier een Record 3000 wagen aangemeten terwijl de andere Fiat 640 een Record 3500 wagen mee kreeg. De Fiat 70-90 kreeg dan weer een iets grotere kar mee, een Record 6.5ton.
Die dag kregen we eigenlijk twee voor de prijs van één, want door het natte weer, was het iets te gevaarlijk om met de Mengele de laatste rijen te hakselen, waardoor Poppe zijn Fiat 640 met de PZ één rij hakselaar in gang kon steken.
De PZ hakselaar moet nog één van de eerste zijn die gemaakt werden en is dus al vrij lang in dienst bij de familie Poppe.

De goede kijker, ziet ook dat Bert opeens naast de hakselaar staat en Simon het stuur even mag overnemen. Wie weet is Simon nu ook besmet met het hakselvirus? Laten we ons alvast hopen, zo blijft de oude doos ook draaien!