De Oude Doos

Loonw. Vermeulen-Vandoorne – Oostnieuwkerke

In de bieten vind je steeds vaker zelfrijders terug. Maar zeker in het rooien van voederbieten zijn er nog heel wat die de voorkeur geven aan het oude getrouwe 2-fasig rooien. Alsook landbouwwerken Vermeulen-Vandoorne uit Oostnieuwkerke.

Uitrijder van dienst, is niet bepaald Oude Doos materiaal te noemen. Hoewel ze ook al flink aan het uitdunnen zijn, de New Holland TM series. Hier is het een New Holland TM 130 die aan de slag is om de bieten rooien. Nog in de prachtige terracotta kleur van Fiatagri. Het rooien gebeurde met de de Gilles rooier achterop, om het loof te verwijderen werd een minder vaak geziene Dewulf loofklapper gebruikt.

Al wat meer Oude Doos waardig is natuurlijk hun Dewulf R 8000 Turbo. Wat ooit het paradepaardje van Dewulf was voor het oprapen van bieten. Oorspronkelijk was deze zelfrijdende bietenopraper / lader achteraan voorzien van een tandemonderstel. Maar dit is door loonwerker Johny Vermeulen zelf aangepast geweest, alsook de zonnen werden door hem hydraulisch gemaakt. De achterdeur werd ook verwijderd om het lossen nog vlotter en sneller te doen verlopen.

Deze imposante machine heeft van origine uit, dan ook een indrukwekkende 8-cilinder Deutz BF 8L 513C motorblok onder de motorkap. Met een lengte van 11,5 meter en een eigen gewicht van 14,5 ton en een laadvermogen van 20 ton, weet hij zijn 302-pk dan ook ten volle te benutten.

Er was een gure regendag voorspeld, met 3 hectare voor de boeg moest het rooien dan ook aan een razendsnel tempo vooruit gaan om de regen alsnog voor te zijn. De twee Valtra’s van de landbouwer mochten dan ook een tandje bijsteken om met deze snelle mannen van Johny Vermeulen te kunnen bijbenen!