De Oude Doos

Landb. Van Deynze – Ursel

De herfst op zijn best!

Dit najaar volgden we een Europese GR wandelroute, wel toch min of meer. Om precies te zijn volgden we een wandelroute en kwamen we uit op een GR. Een Moreau GR 4 was immers ook via deze route op dit bietenveld middenin een prachtig bosrijk landschap gearriveerd. Het was Stefaan Van Deynze uit Ursel met zijn nieuwste aanwinst, een knappe Franse 6-rijige zelfrijder. Oorspronkelijk is dit gevaarte maar liefst 11 meter lang! Deze rooier beschikte origineel ook over een 3 kubiek grote bunker. Maar hier was Stefaan niet voor te vinden, hij nam de Moreau dan ook onder handen. Hij verwijderde deze bunker en zorgde ervoor dat deze machine de bieten gewoon kon afleggen op de grond. Zo doende de voederbieten voor het laden nog even kunnen drogen. De machine werd hiermee al een stuk korter en nog een stukje minder zwaar. Wat natuurlijk de bodemstructuur meer dan ten goede kwam. Ook al klopt er een Scania hart in Stefaan, toch wist hij eens wat vreemd te gaan met deze Moreau. Welke over een 245-pk sterke 6-cilinder DAF DHS 825 motor beschikt. Ook de 4-wiel aandrijving -en sturing zorgt ervoor dat dit grote gevaarte toch nog een vrij wendbare machine blijft met een draaicirkel van 7-tal meter.

Eens de voederbieten wat gedroogd zijn, moeten ze natuurlijk ook worden geladen. Landbouwer Willem De Beir met zijn Valmet 8450 aan de kipper en zijn kameraad Tom Vermeersch met een John Deere 2650 aan de Peecon KW 6000 kipper, stonden dan ook hiervoor klaar. Maar het was nog even wachten op Niels Van Deynze welke de Landini 8550 met Gilles R-125 van Stefaan, bij zich had. Deze lader nog in dienst geweest van landbouwwerken Ripatrac uit Koekelare, geniet hier dan ook van een mooi pensioen.

Het is een niet alledaags zicht een dergelijk rooiteam. Stefaan en Niels konden dan ook op heel wat kijklustigen rekenen. Welke op hun wenken bediend werden door Willem zijn vrouw Greet Berth en haar hartsvriendin Mariska. De nieuwe equipe van Stefaan onderging dan ook een geslaagde vuurdoop deze dag. Het Meetjesland is weer een unieke rooicombinatie rijker!