De Oude Doos

Team Buzze en Team Van De Walle

Deze reeks is exact twee maand geleden gemaakt, op 27 september in Kleit. In een normaal jaar zouden we niet in Kleit gestaan hebben maar op ons Retro Oogstdag veld te Oostwinkel.
We hadden op 27 september 2020 een derde editie van de Retro Oogstdag gepland met demonstraties mais oogsten en aardappelen rooien.
Helaas strooide de corona epidemie roet in het eten of zeg maar in de mais. Met onze organisatie hebben we nog getracht om een coronaproof editie van onze oogstdag te houden met enkele deelnemers, maar hier kwam storm Odette een stokje voor steken.

Op geen enkele wijze dus een retro oogstdag, maar gelukkig is er nog team Buzze die als het ware een mini oogstdag hielden op het veld in Kleit waar deze zomer al een test werd gedraaid.
De trouwe leden van team Buzze werden meteen ingeschakeld.
Waar Cédric Vanhullebus vorig jaar nog in de mais reed met zijn Fordson Super Major en Record kar, is hij nu chaffeur van zijn eigen hakselaar, een Hesston 7420.
De geschiedenis van die hakselaar is al te vinden in eerdere reeksen van team Buzze.
Niet alleen Cédric was er te vinden op het veld, maar Andy Van Canneyt was er als vanouds terug bij met zijn, intussen alom bekende combinatie, de Massey Ferguson 550 en Record maiswagen.
Niet alleen Cédric was met zijn hakselmachine aan de slag, ook team Buzze lid Jonas De Roo was er bezig met zijn John Deere 2130 en zijn Kemper Sprinter één rij hakselaar.
Als tweede kar had Karl Van De Walle zijn combinatie meegenomen. Waar hij begin september op de proppen kwam met zijn Fendt Farmer 102S aan de Record maiswagen, koos hij voor toch iets mee zekerheid omtrent het weer en ruilde zijn Fendt met een Same Tiger Six 105 die een cabine had en zo droog kon blijven.

Naast deze twee duo’s, tekende team Van De Walle ook present. Broers Kristof en Tom Van De Walle uit respectievelijk Kleit en Adegem hebben duidelijk de tractormicrobe doorgekregen van hun vader. De maismicrobe hebben ze aan elkaar doorgegeven. Kristof kocht een hakselaar en Tom maakte zijn mestwagen volledig maisproof.
Kristof zagen we eerder al bij landbouwer Van Hullebusch uit Knesselare mais hakselen met zijn Deutz D6206 en de Mengele hakselaar in de hef.
Net zoals Karl nam Kristof het zekerste voor het onzekerste door het midere weer en verhing de hakselaar aan zijn Deutz-Fahr AgroXtra 4.07. Ook een trekker die je amper ziet verschijnen op de Belgische velden, want Kristof haalde deze knappe youngtimer bij onze Nederlandse buren.
Waar Kristof een duidelijke Deutz-Fahr fan is, heeft broer Tom het meer voor het merk Fendt.
Zijn Fendt Farmer 306 LS Turbomatic nam de Record/zelfbouw silagewagen met tractie mee op sleeptouw.
Tom verbouwde met al zijn ervaring van in de metaalbouw, de wagen volledig zelf. De wagen werd volledig gestript en heropgebouwd met een eigen touch. Het resultaat van het lossen, kan je ook zien in het filmpje.

Tegen het middag uur werd er verlegd van veld en kwam Andy ook nog eens op de proppen met zijn Massey Ferguson 65, één rij hakselaar en Krone vierwielwagen.
Tussen beide teams was er een wisselwerking, zo doende dat iedereen wel eens onder een andere pijp mocht en kon rijden en wat uiteraard steeds knappe beelden op leverde.

Een zeer fijne dag voor zowel fotograaf, chauffeurs als de vele kijklustigen! Dat verzacht toch wat de pijn van de afgelaste Retro Oogstdag. Maar u ziet, de deelnemers blijven gelukkig niet bij de pakken zitten!