De Oude Doos

Hobbyist Aertgeerts – Langdorp

Onze eerste Retro Oogstdag in 2016 heeft hier en daar in België toch wat los gemaakt. De microbe van het oldtimer hakselen sloeg hier bij heel wat mensen over. Ook de familie Aertgeerts uit het Vlaams-Brabantse Langdorp, heeft hier hun besmetting opgelopen. Zo doende men startte uit te kijken om een legendarische 3-rijïge New Holland 1880 aan te kopen.

Machines waren hen natuurlijk niet vreemd, al jarenlang is men dan ook Landini / McCormick dealer. De 1880 werd weer volledig klaar gezet voor de maisoogst, men slaagde in hun opzet. Men had hiermee de smaak te pakken en om hun honger te stillen werd ondertussen zelfs al een tweede mais hakselaar aangekocht. Een meer dan goed bewaarde 2-rijïge New Holland 1770. De plannen om deze machine aan te kopen werden gesmeed op onze tweede Retro Oogstdag. Deze machine was toen nog in handen van oud-loonwerker Gilbert Bulcke, die een vaste waarde is op onze Retro Oogstdag. Als de machine ooit van de hand werd gedaan, zou deze voor hun zijn. Gilbert vond zijn grote droom, een Claas SF-80, zo hield hij ook zijn woord en was de New Holland 1770 bestemd voor de familie Aertgeerts. De machine wordt hier natuurlijk ook in ere gehouden. Men doet er alles aan om de beide machines hakselvaardig te houden.

Op zondag 13 September hadden we dan ook het geluk de hakselequipe van de familie Aertgeerts eens live aan het werk te mogen zien. De New Holland 1770 mocht een weekendje op rust, de New Holland 1880 ging deze dag de klus klaren. Jonas stuurde ondanks zijn jonge leeftijd, als een volleerd chauffeur de 1880 het maisveld in. Zijn vader Wim volgde hem op de voet met hun Landini 7500 en een tandem Ursus mestwagen. Ook Paul volgde met de tweede afvoercombinatie, dit met hun Landini 8880 en een Gilmaire mestwagen. Tot slot dook ook nog een derde afvoercombinatie op in de vorm van een McCormick C100 Max met een Agrimat mestwagen. Eens de oogst erop zat volgden we de volledige equipe richting de maisput, waar we nog een knappe Fendt Farmer 306 LS met een maisschuif konden aantreffen. De familie Aertgeerts denkt ook echt aan alles, zo primeert ook de veiligheid voor hen. Voor langs de weg werd de maisbek van de New Holland 1880 dan ook voorzien van een afscherming en extra signalisatie. Een mooi voorbeeld voor velen!

We moeten de familie Aertgeerts en de landbouwer ook oprecht nog eens bedanken. Niet alleen bezorgden ze ons een ontzettend plezante voormiddag met pure nostalgie. Ook sterkten ze de innerlijke mens, met een ontzettend lekkere maaltijd. Waardoor we met een volle maag onze weg opnieuw konden verder zetten. Bij deze dank u wel voor deze gastvrijheid!