De Oude Doos

Landb. Tavernier – Zedelgem

Klassiekers in het mais dorsen vind je niet op iedere hoek van de straat. In Zedelgem zit er echter nog een uniek exemplaar verscholen bij landbouwer Tavernier. Deze mastodont uit 1987 heeft er al een hele geschiedenis opzitten. De start van zijn carrière vond plaats te Aartrijke, bij oud-loonwerker Jan Martens. De machine werd hier voorzien van extra hoge banden vooraan 710 / 70 R42 en 480 / 70 R26 achteraan. Eveneens achteraan is de originele as vervangen door een Deutz tractie-as. Dankzij deze voorzieningen kon deze dorser al behoorlijk goed zijn mannetje staan in moeilijke omstandigheden. Wanneer Jan besloot op pensioen te gaan, werd deze machine overgekocht door landbouwwerken Agrida uit Oostkamp. Hier heeft de machine ook enkele jaren dienst weten toen, tot deze werd overgelaten aan de huidige eigenaar, Peter Tavernier. Welke de machine operationeel weet te houden voor zijn eigen dorsmais.

De naam TF staat trouwens voor Twin-Flow, deze twee rotoren zorgen er voor dat een snelle en doeltreffende afscheiding verzekert is zonder dat er stroschudders er hoeven aan te pas te komen. Want deze twee horizontaal geplaatste rotoren vervangen immers het werk van de stroschudders.

In België en Nederland waren deze axiaal maaidorsers minder geliefd, door de mindere stro kwaliteit, waarbij het stro er gebroken uitkwam. In Amerika was deze machine des te meer geliefd. De techniek werd al in 1975 toegepast op de New Holland TR70. Deze machines lagen uiteindelijk ook mee aan de basis van de huidige New Holland CR maaidorsers.