De Oude Doos

Landb. Van Vynckt-Snauwaert – Wortegem-Petegem

Bunkerhakselaars ze zijn een zeldzaam gegeven geworden in Vlaanderen. Echter in Wortegem-Petegem weet er een bunkerhakselaar zich nog sterk te houden in de maisoogst. En wat voor één!

De landbouwersfamilie Van Vynckt – Snauwaert hakselt al sinds 1990 met hun eigenste creatie. Een International 1246 doet dienst als basis van deze machine. Hierop werd een Mengele TH2 H gemonteerd. Een van origine 2-rijïge hakselaar uit 1975 maar na wat aanpassingen wist men er hier een drierijer van te maken. Met deze machine kan men zowel op de klassieke manier met een kar naast zich hakselen ofwel kan er ook worden gekozen om rechtstreeks te blazen in de bunker die men eigenhandig heeft voorzien.

Een John Deere 6220 en een 6115 RC verzorgden met kipwagens het transport van de mais. Wanneer de kippers niet op het veld te bespeuren zijn, kan men toch nog een eindje door blijven hakselen, dit door de aanwezige bunker. Om de karren goed vol te blazen, heeft men hier een knap systeem uitgewerkt, waardoor de pijp tot schuin voor zich uit kan gedraaid worden. Wat een optimaal zicht heeft op de mais die via de bek in de machine verdwijnt en via de pijp in de karren werd geblazen.

Een unicum hier in Wortegem-Petegem of zeg maar misschien zelfs in heel Vlaanderen!