De Oude Doos

Landb. Dejonckheere – Ardooie

Het was weer een jaar van uitersten, op een gegeven moment zo droog dat de aardappelen bijna niet konden worden gerooid. Om uiteindelijk te eindigen in weer veel te natte omstandigheden, wat het rooien opnieuw bemoeilijkte. Ook landbouwer Hans Dejonckheere uit Ardooie ondervond deze hinder, in normale omstandigheden staat zijn Massey Ferguson 188 voor de 1-rijïge Bergmann K80. Maar dat was dit najaar helaas niet meer mogelijk. Zo werd de 188 voorop de JF mestwagen geplaatst, die geladen met kisten de aardappelen huiswaarts kon brengen.

Deze Bergmann K80 dateert uit 1977 en was alreeds voorzien van een rolbodembunker, welke je regelbaar kon ledigen via een hydromotor. Ook de snelheid van de egelband kon je eveneens hydraulisch regelen. De bunker is voorzien om zo’n 2000 kg aan aardappelen te kunnen meenemen op de machine. Wanneer je goed kon doorrijden was het mogelijk om zo’n 2,5 hectare per dag te rooien, dit natuurlijk theoretisch gezien. Om de machine in de rijden eenvoudiger te kunnen bijsturen, alsook om preciezer te kunnen lossen, heeft Hans deze zelf voorzien van een stuurbare dissel. De rooier werd oorspronkelijk geïmporteerd in België via André Dereepere uit Gistel, welke ook ooit naam en faam wist te verwerven als Schlüter importeur. Hans wist deze machine tweedehands op de kop tikken bij landbouwer M. Dombrecht uit de omgeving van Brugge.

Het rooien was dus niet meer mogelijk voor de Massey Ferguson, daardoor gebeurde het rooien dan maar met zijn Fendt Farmer 311 LSA waarvan de vierwielaandrijving soelaas kon brengen. Deze trekker heeft oorspronkelijk nog een landbouwbedrijf in Denemarken weten dienen maar op zijn oude dag is hij een onmisbare trekker geworden voor Hans.